Kovačević: Slobodna IT zona za frilensere i porez od pet odsto na prihode 1Vladimir Kovačević Foto: Narodna stranka

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da je rešenje za radnike na internetu slobodna zona IT industrije u kojoj će se ubuduće obračunavati porez od pet odsto na sve prihode od usluga koje oni obavljaju.

„Skandalozna je bilo kakva retroaktivna naplata poreza, ali ako se država odluči na takav korak, onda bi frilenserima trebalo da omogući rok za plaćanje od 12 meseci i da ukupna suma koju će platiti za porez na dohodak u prethodnih pet godina ne sme biti veća od 10.000 evra. Narodna stranka je spremna da frilenserima pruži svu neophodnu pravnu pomoć“, rekao je Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

Kovačević je istakao da frilenseri nisu na teretu države i da prihoduju od intelektualnih usluga koje plaćaju stranci.

„Prosečan mesečni prihod radnika u IT sektoru koji pruža svoje usluge u inostranstvu iznosi nešto manje od 1.000 evra. Država se sprema da retroaktivno naplati porez na prihode za poslednjih pet godina, a poreska stopa sa kamatom i kaznenim odredbama iznosiće i do 80 odsto“, rekao Kovačević.

Kovačević je dodao da to znači da država planira da od frilensera potražuje u proseku čak 48.000 evra, i da bi, ako ne budu imali da plate toliko, „vojska sudskih izvršitelja mogla da im otima imovinu“.

„Vlast je u Srbiji u prethodnom periodu delila besplatno zemljište, davala je velike podsticaje stranim investitorima, opraštala je dugove svim poslušnicima partije, a sada bi da uništi najprogresivniju radnu snagu Srbije i da od frilensera traži nadoknadu za svoju pogrešnu politiku i prazan budžet. To najbolje govori koliko je pogrešna i ekonomska politika vlasti u prethodnih osam godina“, rekao je Kovačević.

Kovačević je podsetio da porezi i doprinosi iznose 60 odsto od plate i da podrazumevaju privilegiju zdravstvenog osiguranja.

„Retroaktivnom naplatom poreza država cini krađu za tu privilegiju. Kako su se lečili ti ljudi? Plaćanjem usluga privatnih lekara. Ko će im nadoknaditi ta sredstva ako porez plate retroaktivno“, upitao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari