Kragujevac prvi u Srbiji gasi kotlarnice na ugalj 1Milošev venac: Kragujevac Foto: Milan Nikić

Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji u kome će gradska toplana u potpunosti preći sa uglja na gas, uz saniranje deponije pepela u ovoj godini.

Ukupna vrednost tog projekta je 18 miliona evra.

Kako je preneo sajt Gradske uprave, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obaveštenje o javnoj nabavci usluga vezanih za projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu koji je usmeren na Energetiku.

Ministarstvo zaštite životne sredine deo prihoda od zajma EBRD-a iskoristiće u dve tranše.

Prva tranša odnosi se na sumu od jedan do 14 miliona evra za zamenu kotlova na ugalj novim kotlovima na prirodni gas, dok će druga u iznosu od dva do četiri miliona evra biti iskorišćena za sanaciju deponije pepela.

„Zamena postojećih kotlova na ugalj, jedan je od najznačajnijih strateških projekata koji će imati direktan uticaj na smanjenje zagadjenja vazduha u Kragujevcu. Neizmerno je zadovoljstvo što je država prepoznala koliko je on značajan za život naših sugradjana, postavila ga kao prioritetan u ovoj godini tako da od ove grejne sezone, uz finansijsku pomoć EBRD, Energetika više neće biti glavni uzrok aerozagadjenja u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Dodao je da će rešenjem višedecenijskog problema, Kragujevčani imati višestruku dobrobit, u pogledu kvaliteta vazduha i grejanja, a biće unapredjena i energetska efikasnost čitavog sistema.

Međunarodni tender za potrebe projekta biće raspisan 31. maja i uključiće radove i konsultantske usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari