Kragujevac uskoro zaduženiji za 600 miliona dinara 1Skupština opštine Kragujevac Foto: kragujevac.rs

Ovdašnje Gradsko veće upravo je pokrenulo inicijativu o novom kreditnom zaduženju Kragujevca za novih 600 miliona dinara – gradu kojem, prema proceni Fiskalnog saveta Srbije, godinama već „preti bankrot“.

Gradsko veće je Skupštini grada čija će sednica, kako je najavljeno, biti održana u petak, prosledila predlog odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju Kragujevca, od 360 miliona dinara, „za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda“ (u informaciji sa sednice GV dostavljenoj medijima, ne navodi se kojih).

Pred odbornicima SG prekosutra će se naći i predlog odluke o kratkoročnom kreditnom zaduženju grada Kragujevca, od 245 miliona dinara, „za finansiranje tekuće likvidnosti“ (najverovatnije za isplatu otpremnina prekobrojnim radnicima gradske uprave i javno-komunalnih preduzeća)…

Kako je Ministarstvo finansija odobrilo podizanje ovih kredita, i kako gradska vlast u lokalnom parlamentu ima stabilnu većinu, to je sasvim izvesno da će Kragujevac već krajem ove sedmice biti zaduženiji za tačno 605 miliona dinara, odnosno da će ukupan dug šumadijske prestonice dostići oko osam milijardi dinara, što je za više od milijardi veći iznos od ovogodišnjeg kragujevačkog budžeta.

U delu stručne javnosti podsećaju da grad Kragujevac još nije počeo da otplaćuje dugoročni kredit od oko 23 miliona evra čije podizanje je krajem 2016. izglasano u gradskoj skupštini, kada je navedeno da će taj novac biti uložen u putnu i komunalnu infrastrukturu, kao i u izgradnju nove autobuske stanice, pošto postojeća nema licencu za rad, a uz to i već odavno ne odgovara veličini i značaju Kragujevca.

Izgradnja nove autobuske stanice nije počela, niti ima naznaka da će se skorije početi. Gde je novac namenjen za njenu gradnju – ne zna se.

Ono što se zna jeste da je Fiskalni savet još u junu prošle godine obavestio javnost da je „Kragujevac praktično na korak od bankrota“. Tada je saopšteno da ukupni dugovi Kragujevca iznose nešto više od sedam milijardi dinara. Nekoliko dana nakon oglašavanja Fiskalnog saveta, gradonačelnik Radomir Nikolić je, podseća juče portal „Glas Šumadije“, upozorio da bi, ukoliko bi Elektroprivreda Srbije i ovdašnja Energetika rešili da naplate svoja potraživanja od grada, Kragujevac mogao da proglasi bankrot. Sedam-osam meseci docnije, gradonačelnik Nikolić i Gradsko veće više ne upozoravaju na opasnost od bankrota. Naprotiv, zadužuju Kragujevac i dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari