Kredit u zamenu za "dobru" presudu 1

Mi smo samo na primeru jedne banke, a ona nije jedina, pokazali kako banke mogu da sprovode uticaj na pravosuđe Srbije na sporan način, a videćemo da li je i nedozvoljen – izjavio je juče poslanik Dveri Srđan Nogo, koji je istakao da je ta poslanička grupa materijal o tome kako banke posluju u Srbiji dostavila i premijeru Aleksandru Vučiću.

Nogo je u Skupštini Srbije rekao da su predsednici Trećeg i Drugog osnovnog suda u Beogradu, kao i predsednik Vrhovnog kasacionog suda, 2014. i 2015. godine sklopili ugovore sa Pireus bankom, po kojima zaposleni u tim sudovima mogu da uzimaju kredite pod povoljnijim uslovima. Oglasi da su sklopljeni ugovori sa bankom o povoljnim kreditima bili su objavljeni u tim sudskim institucijama, objasnio je na konferenciji za novinare Nogo.

On tvrdi da je „javna tajna“ da su mnoge sudije i ranije zaključivale povoljne ugovore po kojima su imale povlašćen status kao klijenti Pireus banke. Reč je o stambenim i potrošačkim kreditima za koje je kamata iznosila od 0,75 do dva odsto na godišnjem nivou, precizirao je Nogo, koji tvrdi da su to bile kamate za sudije, koje su imale povlašćen status. Pireus banka je u ugovorima zadržala pravo da samostalno menja visinu kamate, napomenuo je Nogo i podsetio da je sedište Pireus banke na Novom Beogradu u nadležnosti osnovnih sudova sa kojima je sklopila ugovor.

– Da li je banka na ovaj način dobila mogućnost da sprovodi uticaj na sudije u tim sudovima u sporovima koji se nje tiču – upitao je Nogo i naglasio da se Dveri zalažu da svi koji su tužili Pireus banku imaju pravo da traže izuzeće suda. Kako izuzeti nadležnost Vrhovnog kasacionog suda, veliki je i ozbiljan problem, zaključio je Nogo. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari