Garancije EU omogućiće kredite u vrednosti 37 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća na Kosovu 1foto EPA PHOTO EPA/ANJA NIEDRINGHAUS/hh .

Garancije Evropske unije će omogućiti da bude iskorišćeno 37 miliona evra za kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) na Kosovu, saopšteno je danas iz Kancelarije EU na Kosovu.

„Očekuje se da će ove garancije na Kosovu omogućiti plasiranje kredita pod povoljnim uslovima u ukupnoj vrednosti od 37 miliona evra za oko 690 MSP, čime će se sačuvati oko 9.500 radnih mesta“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa „Garancija za otpornost MSP“, koju finansira EU, trebalo bi da olakša pristup malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima i njihovu sposobnost da se izbore sa izazovnim ekonomskim okolnostima, i time da doprinese proširenju poslovanja, zaposlenosti i privrednom rastu u regionu.

U saopštenju se navodi da je Kosovo zahvaljujući garancijama Evropskog investicionog fond (EIF), koja je deo Grupacije Evropske investicione banke (EIB) do sada mobilisano ukupno oko 190 miliona evra za oko 3.000 MSP, što je doprinelo očuvanju oko 31.000 radnih mesta

„Podržavajući mala preduzeća na Zapadnom Balkanu, naročito u njegovim najzapostavljenijim i najosetljivijim segmentima, ova značajna finansijska sredstva će unaprediti njihove kapacitete za inovacije i rast, doprinoseći daljoj integraciji u privredu EU. Time će dati dodatni podsticaj razvoju snažnih i konkurentnih privreda u regionu, kao i njihovom napretku u globalnim lancima vrednosti“, izjavila je generalna direktorka EIF Marjut Falksted.

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Zonjug je rekao da zahvaljujući zajedničkim naporima, mala i srednja preduzeća na Kosovu će moći da povećaju svoje mogućnosti finansiranja i pristupe kreditima pod povoljnim uslovima.

„Ova inicijativa koju finansira EU će pomoći takvim preduzećima širom regiona Zapadnog Balkana da bolje odgovore na ekonomske izazove i da rastu“, kazao je Zunjog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari