KRIK: Mali kontrolisao 45 bankovnih računa 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kontrolisao je najmanje 45 bankovnih računa od kojih neki nisu otvoreni na njegovo ime, pokazuje izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca do koga je došao KRIK.

Prema pisanju KRIK – Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, ovaj dokument ukazuje na različite transakcije koje se mogu smatrati pranjem novca – najveća je ona od pola miliona evra koje je Mali sebi uplatio sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Uprkos ovim saznanjima, Više javno tužilaštvo u Beogradu nije pokrenulo istragu.

Izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca iz novembra 2016. navodi više sumnjivih novčanih transkacija u kojima je učestvovao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, prenosi KRIK.

Kako navode, Mali je pod kontrolom imao najmanje 45 računa u različitim bankama u Srbiji, u trenutku kada je Uprava sastavila izveštaj. Sedamnaest računa imao je na svoje ime, najmanje jedan se vodio na njegovu konsultansku firmu, 21 račun imala je njegova bivša supruga i najmanje tri računa vodila su se na njihovu maloletnu decu.

Mali je imao punomoćje da raspolaže novcem sa još tri računa koji naizgled nemaju veze s njim. Jedan takav račun vodi se na arhitektu Boška Uroševića, drugi na kompaniju biznismena Slobodana Vučićevića, a treći na manje poznatu beogradsku firmu.

Mali je uplaćivao desetine hiljada evra nepoznatog porekla na svoj, račun svoje supruge, ali i račune dece. Osim toga, novac je na račune stizao i iz ofšor zona – Britanskih Devičanskih Ostrva, Lihtejnštajna, Švajcarske i Hong Konga. Jednim fiktivnim poslom, Mali je sebi uplatio 525.000 evra sa računa u švajcarskoj banci na račun u Srbiji.

Izveštaj otkriva i detalje o bugarskoj advokatici Ani Ivanovoj Panajotovoj, koju je Mali angažovao oko posla sa stanovima u Bugarskoj, a koju bugarska Finansijsko-obaveštajna služba (FOS) vodi kao rizičnu osobu jer je učestvovala u sumnjivim novčanim transakcijama.

Postupak protiv Malog pokrenula je Agencija za borbu protiv korupcije pre više od dve godine, reagujući na KRIK-ovo otkriće da je aktuelni gradonačelnik Beograda umešan u kupovinu 24 apartmana na bugarskom primorju.

Agencija i Uprava za sprečavanje pranja novca poslale su izveštaje Višem tužilaštvu u Beogradu. U svom izveštaju Agencija je izrazila sumnju da je Mali učestvovao u pranju novca, a izveštaj Uprave opisuje sumnjive novčane transakcije.

Oba izveštaja pokazuju i da Mali barata novcem koji premašuje njegovu zakonitu platu – koja je nešto manja od hiljadu evra mesečno.

Više tužilaštvo je, uprkos svemu što su izveštaji pokazali, odlučilo da ne pokrene istragu za pranje novca.

Novinarima KRIK-a tužilaštvo nije želelo da dostavi službenu belešku u kojoj piše zbog čega je donelo ovakvu odluku, kao ni kopiju izveštaja Uprave za sprečavanje pranja novca. Novinari su, međutim, uspeli da dođu do izveštaja od izvora.

Ljubiša Stanojević, nezavisni revizor, kaže da transakcije opisane u izveštaju predstavljaju primere pranja novca.

„Ovo je kristalan slučaj pranja novca, uopšte nemojte da imate dileme oko toga. Toliko je jasno o čemu je reč“, kaže Stanojević. „Tužilaštvo je moglo to daleko ozbiljnije da radi.“

Nakon serije istraživačkih tekstova u kojima su otkriveni sumnjivi poslovi u koje je Mali umešan, ali i svedočenja njegove bivše supruge za KRIK, delovalo je da je njegova karijera prvog čoveka prestonice okončana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je javnosti u proleće 2017. da Mali nakon leta neće biti gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari