Krkobabić: Niti sam penzioner, niti invalidski 1Foto: S. Č.

Lažna vest je da sam u invalidskoj penzije. Potrebno je dva minuta vremena i dva grama mozga da se to utvrdi. Nisam bio penzioner, niti sam, a onda ni invalidski.

To je istakao juče Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa.

Na nekoliko pitanja građana u okviru “Intervjua na mreži” kako kao invalidski penzioner može da radi kao ministar, predsednik PUPS je rekao da “invalidski penzioneri po zakonu ne mogu da rade, ne mogu da zasnuju radni odnos” i da je to pitanje za inspekciju rada.

“Jedino moje primanje je ministarska plata od 88.000 dinara, ali to ne znači da nemam razumevanje za ljude koji imaju znatno manje. Praktično, od 2008-2012 inicijativa moje partije je bila da svi penzioneri u Beogradu, njih nešto više od 100.000 koji imaju penziju manju od 20.000 dobijaju četiri puta po 5.000, takozvanu „13. penziju“. Od 2012. do 2014. takođe naša inicijativa da svi penzioneri u Srbiji, njih nešto manje od 500.000, koji imaju penziju manju od 16.000 dobijaju godišnje četiri puta po 4.000 takozvanu „13. penziju“. Nemamo više ni prostora ni vremena, spisak je poduži”, odgovorio je Krkobabić.

On je podsetio da su u prethodnoj Vladi Srbije ministri penzioneri bili gospodin Dušan Vujović i gospođa Slavica Đukić Dejanović, a da je u ovoj vladi kao penzioner jedno ministarka Đukić Dejanović. Aeplovao je “ispitivačima” da se čuvaju lažnih vesti, među kojima su i te da su članovi njegove porodice zaposleni u državnoj upravi.

“Opet lažna vest. Niko, niko od članova moje uže porodice ne radi u Pošti niti Fondu PIO, niti u bilo kojoj državnoj službi, JP i slično. Moj sin Stefan radi u Privrednoj komori, a to nije nešto što je deo državne uprave. Drugi deo pitanja, opet lažna vest, to je činjenica. Berlinski zid je davno pao, a ovo je period tržišne ekonomije. Porodična firma koja se vodi na moju majku je osnovana 1995, ponavljam 1995, i sve ono što je u vlasništvu firme (za poznavaoce to nije i vlasništvo osnivača) je materijalizovano pre 2000. godine. Firmu vodi moj brat koji uspešno radi u privatnom sektoru, gotovo tri decenije, i pored toga vodi sopstvenu firmu koja ima svoje ogranke u regionu i predstavlja lidera u oblasti kojom se bavi. I sve to pre mog uključenja u politiku 2008. godine. U politiku sam ušao kao neko ko ima 55 godina i iza sebe preko 30 godina radnog iskustva, od toga 18 godina (1990-2008) najproduktivnije”, naglasio je Krkobabić.

kada je reč o zadrugama što je projekat koji je pokrenuo, rekao je da će sledeće godine tražiti bar četiri puta više sredstava, kao i da se svaki zahtev zadruga u bilo kojem delu Srbije, uključujući i KiM, razmatra. “Obilazim Srbiju, sela, doći ću”, jedan je odgovora na brojna pitanja da li će doći u određene gradove.

Krkobabić je rekao i da PUPS nije odustao od svog postulata 3P (penzije prate plate), ali da nešto konkretno uradite potrebno je da u Skupštini Srbije imate minimum 126 poslanika. “PUPS ima devet. Uz vas kao desetog treba nam još 116. Očekujemo Vas”, rekao je ministar.

Komentarišući navode o smanjivanju penzija, dodao je da su najveći doprinos fiskalnoj konsolidaciji dali upravo penzioneri.

“Postoji nešto što se zove javni interes i kad taj interes bude doveden u pitanje nužno je da se učini sve”, prokomentarisao je Krkobabić.

Krkobabić: Niti sam penzioner, niti invalidski 2
Foto: BC

O Pošti: Nema viška radnika, nego manjka posla

Na pitanja o situaciji u Pošti Srbije, Krkobabić je rekao da njegov stav, proklamovan u Pošti Srbije, da „nema viška radnika, nego manjka posla“ jeste nešto što određuje i njegovo praktično delovanje koje su proklamovali. “Sve obaveze prema zaposlenima u skladu sa važećim zakonskim propisima moraju biti ispunjene”, istakao je.

O bivšim partnerima: Građani neka mere

Ministar Krkobabić je na pitanje da li bivši koalicioni partneri, SPS i Dragan Marković Palma, pokušvaju da ga sabotiraju, rekao da nije bilo ni teških ni ružnih reči. “Svako radi svoj posao, a građani neka mere”, ocenio je ministar. Rekao je i da nsamostalni nastup na lokalnim izborima ne znači da raskida koaliciju sa SNS, ali da hoće da se izmere na svim budućim lokalnim izborima.

U poseti redakciji

Ministar Krkobabić uoči intervjua na Fejsbuka posetio i redakciju Danasa prilikom čega je razgovarao sa direktorom Dan Grafa Dušanom Mitrovićem i glavnim i odgovornim urednikom Danasa Dragoljubom Petrovićem o medijskoj situaciji i poslovanju našeg lista. Intervju koji su uradili novinari Danasa sa ministrom Krkobabićem biće objavljen u jednom od narednih brojeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari