Krkobabić poljoprivrednicima: Udružujte se kako to radi Evropa 1

„Zadruge predstavljaju savremeni odgovor sela na izazove tržišta. U prvi plan se pak ne ističe profit, već pristojan život uz postepeno ovaploćenje zajedničke zadružne imovine“, rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj

On je danas posetio Pčinjski okrug i Vladičin Han. Krkobabić je pozvao domaćine da se organizuju na način na koji Evropa to radi.

Novoosnovanoj zadruzi „Grin Milk“ u Pčinjskom upravnom okrugu, koja ima pet članova i 70 planiranih kooperanata, dodeljeno je prošle godine iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama 6,1 miliona dinara za nabavku opreme za prijem i obradu mleka u gotove proizvode, 60 grla alpino umatičenih koza i jarca.

U prostorijama koje su u vlasništvu zadrugara, postavljeno je i pušteno u rad savremeno postrojenje ove mini-mlekare, koja dnevno može da preradi dve tone mleka. Zadruga je u ovaj projekat uložila i svojih gotovo šest miliona dinara.

„Svaki uloženi dinar dat iz projekta za ovu namenu se može ovde praktično videti, u grlima stoke i savremenoj liniji za preradu mleka i pakovanje gotovih proizvoda, sira, jogurta, kiselog mleka… Cilj ovakvih investicija je upravo da primarni proizvod prerađujemo i plasiramo na tržište kao gotov, finalni proizvod. Ovi ljudi i 40 domaćinstava od kojih otkupljuju mleko su pravi primer i ako svojim kvalitetom i kvantitetom pokažu da su pravi, lako će doći do tržišta“, napomenuo je Krkobabić.

Krkobabić je najavio i formiranje „Nacionalnog tima za spas sela“ koji će imati zadatak da evidentira postojeće stanje na terenu sa akcentom na rubna i brdsko-planinska područja u cilju osmišljavanja što svrsishodnije politike za tretiranje tih krajeva naše zemlje i osmišljavanje adekvatnih zakonskih mera, a sve sa ciljem da se konačno stane na put pražnjenju seoskih sredina stvaranjem adekvatnih uslova za život njihovih stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari