Kvadrat stana u Beogradu među najskupljima u regionu 1Foto: Predrag Mitić

Beograd nije najskuplji grad u regionu po prosečnoj ceni kvadratnog metra stana od 2.239 evra, ali je među najskupljima jer su ispred njega samo Ljubljana i Budimpešta, saopštio je danas sajt „4zida“.

Najskuplji kvadrat u regionu je u Ljubljani jer prosečno košta 3.657 evra, a zatim u Budimpešti gde se kupuje za 2.515 evra, a na trećem mestu je Beograd gde prosečni kvadrat košta skoro duplo više nego u Sarajevu i Skoplju.

Iako u Hrvatskoj vrtoglavo rastu cene kvarata stambenog prostora, za poslednjih godinu dana više su deset odsto, taj grad je po visini prosečne cene iza Beograda jer kvadrat košta 1.978 evra.

Najskuplji kvadrati u Hrvatskoj nisu u Zagrebu, već na primorju u Dubrovniku, Splitu i Zadru, ali kvadrati kuća, ne stanova.

Najskuplji stanovi u Beogradu su na lokaciji Beograd na vodi, gde je prošle godine prodat stan za 1.320.000 evra, čime je zabeležena prodaja najskupljeg kvadratnog metra od 8.683 evra.

Najskuplja opština u Srbiji je opština Stari grad u Beogradu gde u njegovoj glavnoj ulici, Knez Mihailovoj prosečna cena oglašenih stanova u starogradnji iznosi 3.426 evra po kvadratu, a u prvom kvartalu 2019. godine bila je i 4.061 evro.

U opštini Stari grad najjeftiniji kvadrat je na lokaciji Kopitareva gradina, u kojoj prosečna cena u starogradnji iznosi 2.086 evra.

Najjeftiniji kvadrati su u gradskim opštinama Palilula, Čukarica i Rakovica, i to na lokacijama Padinska skela (530 evra), Sremčica (729 evra) i Resnik (777 evra).

Osim Starog grada, druga najskuplja beogradska opština je Vračar, gde se prosečne cene oglašenih stanova kreću od 1.959 evra po kvadratu na Južnom bulevaru, do 2.616 evra na Krunskom vencu.

Razlozi za rast cena nekretnina u Beogradu su, kako navodi sajt „4zida“ i dalje veća potražnja nego ponuda, pogotovo u novogradnji, kao i povoljniji stambeni krediti, iako u Srbiji čak 70 odsto kupaca kupuje stan plaćajući ga kešom.

Niske kamate na štednju dodatno su, navodi „4zida“ podstakle građane da radije štede u nekretninama nego u devizama kod banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari