Lagani oporavak turizma: U Sokobanji do kraja 2021. očekuju blizu milion noćenja 1Sokobanja Foto: Beta/Saša Đorđević

U prvih šest meseci ove godine omiljena turistička mesta u Srbiji bile su banje, u njima je zabeležena gotovo trećina svih noćenja u tom periodu, a među najposećenijima bile su Vrnjačka Banja i Sokobanja.

Domaći gosti apsolutno su dominirali u banjama i na planinama, dok su se strani turisti vratili u Beograd i Novi Sad.

U banjskim mestima je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ostvareno nekih 905.000 noćenja, što predstavlja 29,1 odsto od ukupnog broja turističkih noćenja u Srbiji.

U Vrnjačkoj i Sokobanji bilo je nekih 527.000 noćenja.

“Sezona je fenomenalna, prvi smo po broju noćenja, očekujemo da do kraja godine budemo blizu milion noćenja”, kaže za Danas predsednik Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milinković.

Rast će ove godine, napominje, biti dvocifren, sada je na nekih 40 odsto, što je rezultat i jako visokog rasta u aprilu i maju, ali on veruje da je realno da Sokobanja 2021. završi sa turističkim rastom od 20 odsto.

“To je izuzetan rezultat. Svaka nam je godina od 2018. rekordna, imamo stalni rast od 2013, ali poslednje četiri godine ekstremno je visok”, naglašava naš sagovornik.

U Sokobanju u proseku dođe 150.000 gostiju godišnje, ali, napominje Milinković, u njihovom slučaju vrlo je bitan prosek boravka.

“Kod nas ljudi dolaze na godišnji odmor i dok je u drugim mestima prosek boravka 2,8 do tri dana, što je dobro, kod nas je on 5,2 dana, a možda će biti i viši, jer nam je sada i septembar ove bolji od septembra prošle godine”, ističe Milinković.

On kaže da ima prostora za poboljšanja, pre svega, putne infrastrukture, ali da se dosta toga radi, sređuju se centralne ulice, trotoari, grade se hoteli, vile.

“Osim toga, naša ugostiteljska ponuda, stanodavci, restorani, hoteli nisu osetili ekonomske posledice ove krize, imali su čak uvećane prihode i niko nije dobio otkaz zbog toga, što je najvažnije”, napominje Ljubinko Milinković.

Za banjama ne zaostaju mnogo ni planine, na kojima je od januara do juna ove godine ostvareno gotovo 900.000 turističkih noćenja, što predstavlja 28,9 odsto od ukupnog broja. Najposećenije planine su bile Zlatibor sa 287.000 noćenja i Kopaonik sa nekih 278.000 noćenja.

U banjskim i planinskim mestima većinu posetilaca činili su domaći turisti, 91,6 odsto, odnosno 89,2 odsto od ukupnog broja noćenja ostvarili su upravo oni.

S druge strane, stranci koji su se posle otvaranja granica stidljivo, ali, ipak, vratili ili prvi put došli u Srbiju, dolazili su najčešće u Beograd i Novi Sad. U Beogradu je za šest meseci ostvareno više od pola miliona noćenja, 68 odsto od toga su stranci.

Predsednik Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović kaže da se boljitak i te kako oseća u odnosu na prošlu godinu koja je bila teška.

“Imali smo više od 750.000 noćenja ove godine, a pre osam godina, 2013. toliko smo imali za celu godinu, tako da nije loš rezultat. I druga polovina godine će nam biti zaista dobra, sve zavisi i od krize, ali dok je Srbija na zelenoj listi što se tiče korone hoteli i prvatni smeštaji su puni, kada nismo onda to malo splasne”, kaže Popović za Danas.

Ukoliko situacija sa pandemijom počne da se popravlja i broj zaraženih da se smanjuje za očekivati je da Beograd, kako kaže, ima još bolji rezultat.

“Mislim da neće biti toliko loša koliko smo se 2020. plašili da će biti. Uspeli smo da održimo sve kapaciteti koje imamo”, napominje Popović i podseća da je Beograd pre dve godine od turizma prihodovao više od 850 miliona evra na godišnjem nivou, što ga približava velikim evropskim gradovima, poput Budimpešte.

Kada se radi o stranim gostima, Popović kaže da su neka tržišta poput ruskog dobro odgovorila tokom krize i da ih je iz godine u godinu sve više, slično je i sa gostima iz Indije.

Statistika kaže da je stranih gostiju u prvoj polovini godine u Srbiji bilo iz 50 zemalja, a najviše noćenja su ostvarili posetioci iz Bosne i Hercegovine, Turske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Kine i Nemačke.

Turisti iz ovih zemalja ostvarili su 55,2 odsto ukupnog broja noćenja stranih turista u prvih šest meseci ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari