Leskovčani za zamenu sijalice plaćaju 66,5 evra 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Najveći problem građana Srbije je to što žive u mraku.

Srećom, veliki broj lokalnih funkcionera iz vladajućih stranaka shvatio je to na vreme i akcija osvetljavanja već uveliko traje.

Oni su spremni da plate, naravno iz gradske kase, i preko 60 evra za zamenu jednog sijaličnog mesta, a sve ukupno, izdvajaju milione kako bi građanima uneli sjaj u svakodnevnicu. U tome im je od neprocenjive pomoći firma Kip lajt (Keep Light) i nekoliko njenih partnera s kojima već nekoliko godina unazad redovno pobeđuje na raznim tenderima za novogodišnju ili gradsku rasvetu.

Prošle nedelje spisku gradova rešenih da se obračunaju sa mrakom pridružio se i Leskovac koji je upravo sklopio ugovor o rekonstrukciji, racionalizaciji i održavanju sistema javne rasvete težak 895.400 evra. Taj iznos predviđen je za zamenu rasvete u gradu i okolnim selima, na ukupno 13.451 mestu, ili za 66,5 evra po sijaličnom grlu.

Plus PDV. Ali, to nije sve.

U ugovoru koji bi trebalo da traje narednih 15 godina, predviđeno je i da Kip lajt sanira i kvarove a na ime interventnog održavanja moći će da naplati 340 evra za zamenu sijaličnog mesta ili 420 ako je reč o intervenciji kod reflektora. Na sve to dodaje se i PDV od 20 odsto.

Inače, osim firme Kip lajt na leskovačkom tenderu ponudu je dostavila i fabrika Feman iz Jagodine, ali bez popunjenih formulara i potrebne dokumentacije pa je u startu eliminisana. Slične situacije bile su i u drugim gradovima gde je na tenderima pobeđivao Kip lajt, a konkurentske firme uzalud su tvrdile da su javni pozivi namešteni.

Posao sa Kip lajtom u žižu javnosti dospeo je najpre zahvaljujući beogradskim tenderima na kojima je i započela masovnija saradnja sa tom kompanijom.

Iako se o aranžmanima ove firme sa lokalnim vlastima i javnim preduzećima i ranije pisalo, prvi veći skandal izbio je 2017. kada su tender pratile i fotografije, skice i detaljan opis svetlećih ukrasa koje Grad Beograd nabavlja, a sve iz kataloga – Kip lajta. To je pratila i čuvena nabavka novogodišnje plastične jelke koju je Grad trebalo da plati 83.000 evra. To bi bilo najskuplje ukrasno drvo na svetu, što nije promaklo ni stranim medijima.

Istina, Kip lajt je, nakon burne reakcije u javnosti, ipak odlučio da Beograđanima tu dekoraciju pokloni, čemu je, istina, prethodio novi ugovor sa Gradom težak oko 200.000 evra. Time je dopunjena prethodno utvrđena nabavka i reparacije postojećih svetlosnih ukrasa za tu godinu.

Kada je reč o leskovačkom doprinosu akciji, nismo uspeli da saznamo više detalja, jer gradonačelnik Goran Cvetanović nije odgovorio na pitanja Danasa. Između ostalog, interesovalo nas je koliko je sredstava Grad Leskovac do sada izdvajao za javnu rasvetu, šta se finansijski dobija nakon rekonstrukcije rasvete, u kom vremenskom periodu će Grad da isplati ugovoreni iznos, kao i da li je rekonstrukcija javne rasvete po tim cenama prioritet gradske vlasti i zašto?

Mreža

Od čak 24 raspisana javna poziva, Kip lajt je samostalno ili u konzorcijumu sa jednim od svojih partnera izabran na 22, ukupne vrednosti preko 50 miliona evra, objavila je nedavno istraživačka mreža BIRN uz tvrdnju da je reč o „grupi firmi bliskih predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu“, a osim Kip lajta navedeni su i U lajt (U light), Resalta i Esko elios (Esco Elios). Prema navodima BIRN-a, „jedan od vlasnika Resalte je američki biznismen Mark Krendal, bivši poslodavac srpske premijerke Ane Brnabić“.

Duga lista klijenata

Na spisku gradova, opština ili lokalnih javnih preduzeća koja su sa Kip lajtom sklopila poslove novogodišnje ili rekonstrukcije postojeće javne rasvete, osim Beograda su Kragujevac, Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja, Vladičin Han, Pančevo, Svilajnac, Novi Pazar, Zaječar, Pirot, Brus, Trstenik, Aranđelovac, Smederevo, Kruševac, Valjevo, Leskovac… Od javnih preduzeća najozbiljnija je saradnja sa EPS-om, ali je na listi i Uprava carina, RTS, BIA, Aerodrom…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari