Ljajić: Letovanje u inostranstvu skuplje zbog testa na korona virus 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Miloš Perić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da se prvog dana oko 3.000 građana prijavilo za vaučere za odmor u Srbiji, zbog čega ne sumnje da će svih 400.000 vaučera biti podeljeno u kratkom roku, a napominje da će letovanja u inostranstvu biti skuplja zbog testa na korona virus.

Kao i do sada, za vaučere mogu da se prijave penzioneri, nezaposleni i zaposleni sa primanjima do 70.000 dinara, a nova kategorija su studenti, kao i nosioci poljoprivrednih seoskih gazdinstava, rekao je Ljajić u Dan uživo na N1.

Ljajić je naglasio da su procene da će gubici u sektoru turizma do 1. juna biti oko 300 miliona evra. U prva dva meseca imali smo neverovatno dobru turističku sezonu i 195 miliona evra deviznog priliva, što je bilo 16 posto više nego u januaru i februaru prošle godine, predočio je Ljajić.

Kada je reč o čitavoj godini, Ljajić ukazuje da su procene da će gubici biti oko milijardu evra, samo po osnovu deviznog priliva, jer se ne može očekivati dolazak turista u velikom broju.

Ljajić je napomenuo i da se čekaju protokoli zemalja o merama zaštite od korona virusa, koji uključuju i testove, i dodaje da će za one koji odluče da idu u inostranstvo letovanje biti skuplje zbog obaveznih testiranja u oba smera.

Velike nepoznanice su šta sve očekuje putnike ako se odluče da letuju van zemlje. To je njihova stvar, niko ih neće sputavati u tome, ali moramo da vidimo šta će druge zemlje uraditi, da li će biti nekog jedinstvenog protokola EU ili će svaka zemlja posebno donositi svoja pravila, rekao je Ljajić.

Čekamo te protokole, ali je sasvim sigurno da će biti potreban test i prilikom povratka u Srbiju sa odmora, ukazao je Ljajić.

Ljajić je dodao i da su u stalnom kontaktu sa proizvođačima i sa trgovinskim lancima i niko od njih nije izrazio bojazan da bi moglo doći do poskupljenja namirnica, izuzev proizvoda koji imaju sezonski karakter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari