Ljajić: Od 13. maja prijave za vaučere za odmor u Srbiji 1Rasim Ljajić Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Promitivna kampanja kojoj će domaćem gostu biti predstavljeni turistički potencijali Srbije počela je danas na Zemunskoj milenijumskoj kuli „Gardoš“, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je najavio da će od srede, 13. maja početi podela vaučera za subvencionisanje odmora u Srbiji.

Biće podeljeno 400.000 novih vaučera u vrednosti 5.000 dinara, koje će moći da dobiju penzioneri, studenti i zaposleni čija zarada nije veća od 70.000 dinara.

Ljajić je na predstavljanju kampanje Turističke organizacije Srbije (TOS) „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“ rekao da je novina da će vaučeri moći da se koriste i za odmor u Beogradu i Novom Sadu.

On je pozvao ugostitelje i hotelijere da se prijave da ugoste turiste koji imaju vaučere, a građane Srbije da ceo ili deo odmora, ili jedan vikend provedu na nekoj od destinacija u svojoj zemlji.

Podsetio je da je u ovoj godini već podeljeno 160.000 vaučera koje prihvata 1.500 ugostitelja i hotelijera.

Studenti neće moći da koriste vaučere u mestu prebivališta i mestu gde studiraju, kako bi se, po rečima Ljajića, sprečile zloupotrebe i podstakli studenti da putuju po Srbiji.

„Novi vaučeri će značajno produžiti turističku sezonu, koja neće trajati dva-tri letnja meseca, već do kraja godine“, rekao je Ljajić.

Ljajić: Od 13. maja prijave za vaučere za odmor u Srbiji 2
Foto: Pixabay/Volim_cipele0

Na taj način će se, kako je ocenio, bar delimično smanjiti šteta za domaći turizam usled manjeg broja međunarodnih putovanja, što je posledica epidemije korona virusa.

Domaći gosti, po oceni ministra, postaju glavni aduti za turizam u Srbiji ove godine, a i sve druge zemlje su se okrenule domaćim turistima.

„Ovo je dobra prilika da se Srbija u pravom svetlu predstavi domaćem gostu i nadam se da ćemo na najbolji mogući način pokazati šta Srbija u turističkom smislu poseduje“, rekao je Ljajić.

Direktorka TOS-a Marija Labović rekla je da se kampanjom skreće pažnja ne samo na one destinacije koje inače privlače veliki broj turista, poput planina i banja, već i na one manje posećene.

Ona je pozvala građane da posećuju gradove u Srbiji koji turiste mogu da privuku kulturno-istorijskim nasleđem, muzejima i prirodnim lepotama.

Turisti, kako je ukazala, zbog epidemiološke situacije treba da budu odgovorni i da vode računa o sebi i drugima.

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković je istakao da je turizam najviše pogođen epidemijom korona virusa, ali da su turistički potencijali očuvani.

Dodao je da se proteklih nekoliko godina dosta radilo na uređenju Beograda, šetačkih zona, izletišta i drugih turističkih sadržaja.

Ljajić: Prihodi od turizma u Srbiji za pet meseci manji oko 300 miliona evra zbog epidemije

Prihodi od turizma u Srbiji za pet meseci ove godine manji su oko 300 miliona evra jer je bilo manje inostranih gosta zbog zbog epidemije korona virusa, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je na predstavljanju turističke kampanje „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“ novinarima kazao da su procene da bi na godišnjem nivou šteta zbog manjeg broja međunarodnih putovanja mogla da bude oko milijardu evra, odnosno toliko bi bili manji prihodi od turizma u Srbiji u poredjenju sa 2019. godinom.

Podsetio je na procenu Svetske turističke organizacije da će šteta u tom sektoru u svetu iznositi 910 milijardi evra.

Ova godina je po njegovim rečima u pogledu međunarodnih putovanja realno izgubljena i sve što će se dešavati u nastojanju da se motivišu domaći gosti da odmor provedu u Srbiji će biti pokušaj da se ta šteta smanji.

Ljajić je rekao da je u Srbiji u prva tri meseca ove godine bilo za osam odsto manje dolazaka turista nego u istom periodu prošle godine, što je manji pad nego u drugim zemljama.

„U prva dva meseca ove godine bilo je za 24 odsto više turista u Srbiji, a onda nam je mart pokvario sve, sa padom broja poseta za 56 odsto zbog epidemije“, kazao je Ljajić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.