Madžar premijerki: I po ulaganju u nauku smo među poslednjima u Evropi 1Foto: Medija centar

Srbija je visoko korumpirana zemlja, spada u najsporije rastuće privrede u Evropi i regionu, ostvaruje najniži prihod po stanovniku, javna uprava je neefikasna i kontaminirana partijskim zapošljavanjem.

Država umesto da sarađuje sa privrednicima koji jedini mogu da promene te podatke, progoni ih i hapsi, ocenio je u jučerašnjem intervjuu za naš list jedan od najuglednijih srpskih ekonomista, profesor emeritus Ljubomir Madžar. I nije ostalo bez odjeka.

Na tako tešku sliku reagovala je čak kroz dva tvita premijerka Ana Brnabić. Od svih konstatacija, ona je izdvojila jednu rečenicu: „Preduzetnici su najkreativniji sloj društva, mnogo važniji nego naučnici ili umetnici, stvaraju nove vrednosti“.

– Kakva neverovatna kritika politike Vlade od profesora LJubomira Madžara. Kritika zato što konačno ulažemo u nauku i umetnost, u drugačiju viziju razvoja? Kritika upućena Vladi koja je uvela preduzetničko obrazovanje u škole, oslobodila mlade preduzetnike poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja. A nauka: najrazvijenije zemlje izgrađene na istraživanju i razvoju. Hvala na savetu da batalimo nauku i umetnost, koji nećemo prihvatiti – napisala je Brnabić, što je odmah inspirisalo i gomilu botova koji se čude kako neko može da kritikuje tako uspešnu Vladu.

Profesor Madžar je odgovorio da se politika Vlade ne može ceniti na osnovu onog što je učinila za godinu-dve; potreban je uvid u interval od bar pet godina.

– U pogledu ulaganja u naučnoistraživački rad, mereno učešćem u BDP-u, takođe smo među poslednjim zemljama u Evropi. Podsticanje mladih preduzetnika – startup-ova – dobar je početak, ali to ni izdaleka nije dovoljno. Oslobađanje od poreza treba da bude bar dvostruko duže, a jednako je važno naći način bitnog povećanja njihovog broja. Još je važnije prestati sa sudskim progonima onih koje već imamo i sa izmišljanjem novih optužbi nakon što one prve budu pobijene na sudu. Ako kao vlast ne mislite da im pružite čvrstu i trajnu podršku, preduzete mere neće doneti očekivane rezultate. Slaba je vajda od podsticanja mladih privrednika da bi potom bili, makar i selektivno, sudski pridavljivani – odgovorio je Madžar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari