Mali: Na udaru će biti oni kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se izmenama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, preciziraju pojedine odredbe, povećava efikasnost borbe protiv korupcije i sprečava mogućnost poreske utaje i nelegalnog sticanja imovine.

Mali je obrazlažući predlog poslanicima u Skupštini Srbije rekao da je zakon usvojen 29. februara prošle godine, stupa na snagu 12. marta ove godine i zato je važno doneti izmene zbog pojašnjenja termina kako bi zakon efikasnije i bolje bio sproveden.

„Jedan od osnovnih ciljeva ovog zakona je unapređenje efikasnosti poreskog sistema, sprečavanje svakog oblika zloupotrebe, odnosi se na sva lica i predviđa mogućnost ispitivanja celokupne imovine“ rekao je Mali. Dodao je da iako se zakon odnosi na sve građane, „na udaru će biti oni kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda“.

On je kao primer pojašnjenja naveo da je predložena izmena naziva izraza „nezakonito stečena imovina“ u „imovina na koju se utvrđuje poseban porez“, kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom „imovina proistekla iz krivičnog dela“.

„Dodaje se i izraz ‘izdaci za privatne potrebe fizičkog lica’ koji je definisan kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice a nije ih potrošilo na sticanje imovine“, rekao je Mali.

Ministar je kazao da je u okviru Poreske uprave formiran poseban sektor za poreklo imovine u kojem trenutno radi 20 inspektora, a kad zakon bude u punoj primeni biće ih 60.

Mali je pozvao poslanike da potvrde i dva zakona o davanju garancija Republike Srbije za zaduživanje kod Nemačke razvojne banke.

Prvi iznos garancije je 40 miliona evra za preduzeće „Elektromreža Srbije“ kao deo programa za enegetsku efikasnost u prenosnom sistemu. Drugi zakon je garancija od 50 miliona evra za energetsku efikasnost u zgradama javne namene, koji će biti utrošen na unapređenje energetske efikasnosti zgrade Vojno medicinske akademije (VMA).

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas zasedanje na kojem će biti razmatrane izmene i dopune Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari