Mali: Novim sporazumima sa Svetskom bankom do jačeg privrednog rasta 1Foto: Ministarstvo finansija

Mali je naglasio da su ovi finansijski aranžmani sklopljeni pod veoma povoljnim uslovima, dok su projekti na kojima se sarađuje veoma važni, jer će doprineti snažnijem ekonomskom rastu Srbije.

„Već dugi niz godina Srbija uspešno radi i sarađuje sa Svetskom bankom. Drago mi je da su se teme danas promenile u odnosu na one od pre par godina, tada je bilo pitanje finansijske konsolidacije, velikih dugova, zemlje koja je bila pred bankrotom, a danas govorimo o tome na koji način srpska ekonomija treba da nastavi da raste, kako da te stope rasta budu još više i kako da unapredimo našu ekonomiju da bude atraktivnija i konkurentnija“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, cilj projekta modernizacije poreske administracije je smanjenje troškova građana i privrede u ispunjavanju poreskih obaveza, kao i unapređenje delotvornosti naplate poreza. Sporazumom je predviđen zajam u iznosu od 52 miliona dolara.

„Mi već aktivno radimo na modernizaciji Poreske uprave i administracije, a ovaj projekat će doprineti unapređelju ispunjavanja poreskih obaveza i boljoj poreskoj kontroli“, naglasio je Mali.

Kako je ministar istakao, nakon reorganizacije Poreske uprave sledi potpuna automatizacija i unapređenje njenog rada kroz bolju fiskalizaciju, uvođenje efikasnijih fiskalnih kasa, kao i kroz promenu softvera kako bi rad Poreske uprave bio maksimalno unapređen, što se posebno odnosi na ubrzanje povraćaja PDV-a.

„Deo ovog zajma je usmeren upravo ka tome da se obezbedi mogućnost povraćaja PDV-a istog dana, što je osnovni zahtev privrednika u Srbiji, čime će se umnogome unaprediti rad naše privrede, a samim tim je učiniti i konkurentnijom“, izjavio je ministar Mali.

On je dodao da prve rezultate po pitanju efikasnijeg povraćaja PDV-a očekuje već krajem 2019, te da će se u proces nabavke odgovarajućeg softvera i obuke kadrova krenuti već tokom naredne godine, da bi do 2021. taj sistem bio u potpunosti implementiran.

Ugovor o unapređenju elektronske uprave predviđa zajam od 50 miliona dolara, a njegov cilj je porast nivoa kvaliteta E-usluga i ostvarivanje ušteda kroz eliminisanje paralelnih procesa, ponavljanje postupaka i gubitaka usled dugotrajnih postupaka, čime se stvara efikasnija javna uprava.

Razvoj E-uprave je jedan od najjačih alata u borbi protiv korupcije i sive ekonomije, jer se poslovni procesi informatizuju i smanjuje se uticaj ljudskog faktora na realizaciju usluge“, naglasio je ministar.

Treći sporazum odnosi se na unapređenje trgovine i transportnih olakšica na Zapadnom Balkanu, a vrednost je 40 miliona dolara.

Cilj ovog projekta jeste unapređenje međudržavne saradnje i trgovine između zemalja u regionu, dakle potpuna automatizacija rada carinskih ispostava, carine i raznih dokumenata kako bi se povećala transparentnost i brzina protoka robe i ljudi u regionu, čime se unapređuje trgovina i ekonomija naše zemlje“, izjavio je Mali.

Prema rečima ministra Siniše Malog, ovaj program se sprovodi u dve faze, koje će biti implementirane u periodu od pet godina po svakoj, dok su zemlje obuhvaćene prvom fazom Albanija, Severna Makedonija i Srbija.

Ovo su veoma važni sporazumi za nas, jer će nam dati mogućnost da nastavimo sa strukturnim reformama naše ekonomije. Rast je moguć samo ako nam je tržište konkurentnije, a trudimo se da tome doprinesemo kroz sprovođenje sporazuma koje smo danas potpisali“, zaključio je Mali.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i potpredsednik Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije Siril Miler, kao i direktorka Poreske uprave Dragana Marković. Pre potpisivanja sporazuma, ministar Mali se sastao sa Milerom, koji je pohvalio makroekonomske rezultate Srbije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.