Mali: Od danas počinje isplata uvećanih penzija 1Foto: BETA/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će penzioneri iz grupe samostalnih delatnosti danas dobiti uvećane penzije, da će vojni penzioneri i poljoprivrednici dobiti uvećane penzije 5. februara, a ostali 10. februara.

Kako je saopštilo ministarstvo, čekove sa uvećanim penzijama, primiće oko 1,7 miliona penzionera.

Mali je podsetio da je od 1. januara ove godine, u skladu sa švajcarskom formulom, predviđeno povećanje penzija za 5,9 odsto.

„U poslednjih nekoliko godina, odnosno od 2014, kada smo sprovodili fiskalnu konsolidaciju, penzije su porasle u proseku za oko 29 odsto, uključujući i pomenuto povećanje koje je stupilo na snagu 1. januara“, naveo je ministar.

Istakao je i da su u januaru zdravstveni radnici dobili povećanje plata od pet odsto, pošto se uvećanje odnosilo i na decembarsku zaradu, a da su ostali zaposleni u javnom sektoru dobili povećanje od 3,5 odsto, te da će od 1. aprila ove godine i za njih ukupno povećanje biti pet procenata.

Naveo je i da će povećanje minimalne zarade za 6,6 odsto od 1. januara, odnosno sa 172,5 dinara po satu na 183,9 dinara, značiti da će ove godine ona porasti sa 30.137 dinara na 32.126 dinara mesečno.

„Sve ove mere nisu i neće ugroziti stabilnost javnih finansija Srbije, koje su u odličnom stanju, što govori i činjenica da je država spremna i sposobna da pomogne i privredu i građane sa novim paketom ekonomskih mera podrške koji će biti vredan oko 2,5 milijarde evra“, kazao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari