Mali: Podrška ekonomiji Republike Srpske 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ministarkom finansija Republike Srpske Zorom Vidović sa kojom je razgovarao o razvojnim i ekonomskim potencijalima Republike Srpske i poručio da je Vlada Srbije spremna za savetodavnu ulogu i prenos iskustava koja smo imali u podizanju naše ekonomije.

„Poručio sam ministarki finansija Republike Srpske (RS) da u Vladi Srbije uvek može naći podršku i da smo spremni za savetodavnu ulogu i prenos iskustava koje smo imali u podizanju naše ekonomije.

Privrede su nam slične i komplementarne i puno toga što smo mi primenili ovde, može da se primeni i u tom ekonomskom okruženju“, rekao je Mali. Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Mali je podsetio da je Srbija, prema preliminarnim podacima, ostvarila prošle godine privredni rast od 4,2 odsto, što je svrstava među vodeće ekonomije u regionu.

„Ako se ima u vidu i da smo privukli oko 3,8 milijardi evra investicija, smanjili nezaposlenost na ispod deset procenata, jasno je da imamo i kredibilitet da našu ekonomsku politiku preporučimo i drugima“, rekao je Mali i dodao da je Srbija uspela da spusti javni dug na ispod 50 odsto, a da je pre nekoliko godina on bio iznad 70 odsto.

Na sastanku je konstantovano da je stanje javnog duga RS trenutno 37,1 odsto BDP, što je, kako je rečeno, ispod gornje granice duga, koja prema Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske, iznosi 55 odsto BDP za javni dug.

Budžetom za 2020. godinu ukupno zaduženje Srpske je planirano u iznosu od 345 miliona konvertibilnih maraka, odnosno za 42 miliona manje nego prošle godine, a potencijali su usmereni pre svega na kapitalna ulaganja.

Zaključeno je i da Srpska redovno servisira obaveze prema MMF, što je preduslov za prepoznavanje RS kao pouzdane od strane potencijalnih ulagača, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari