Mali razgovarao o saradnji sa predstavnicima kompanije Huavej 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas sa predstavnicima kompanije Huavej sa kojima je razgovarao o dugoročnoj saradnji na ostvarivanju zajedničkih projekata, u okviru inicijative „Pojas i put“, kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji izmedju vlada Srbije i Kine.

Huavej je kompanija partner Srbije na razvoju sistema „Bezbedni i pametni grad“ (Safe and Smart City), a tema razgovora bio je zajednički rad na razvoju tog koncepta, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Podseća se da je planiran dalji razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huavej kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave u Srbiji.

Uz razmenu informacija obezbediće se platforma za razvoj lokalnih ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finanijskom, obrazovnom, energetskom sektoru, kao i u oblasti saobraćaja, što sve treba da dovede do značajnih ušteda, što je i jedna od prednosti koncepta Pametnih gradova, zaključeno je na sastaku.

Predstavnici Huaveja su ukazali i na mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji i sistema Goverment Cloud, koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje.

Saradnja sa kompanijom Huavej dalja je konkretizacija bilateralne saradnje izmedju Vlade Srbije i Vlade Кine u okviru inicijative „Pojas i put“, kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji izmedju dve države.

Kao jedan od osnovnih ciljeva te saradnje u budućem periodu planirano je otvaranje Huavej centra za inovacije za digitalnu transformaciju (Huavei Innovation Digital Transformation) kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari