Mali: Siva ekonomija štetna i za državu i za građane 1Foto: BETA/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je siva ekonomija štetna za sve, i za državu koja gubi deo sredstava, ali i za sve građane.

On je na potpisivanju Ugovora o poklonu sa dobitnicom stana u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi 2020” Majom Florić iz Paraćina, rekao da je borba protiv sive ekonomije „jedna od najvažnijih stvari sa kojima se suočavamo”

„Ako ne uzmete fiskalni račun, taj novac će završiti u sivoj zoni, jer će koristi imati samo onaj ko taj račun nije izdao. Ukoliko uzmete račun, deo poreza ulazi u budžet”, napomenuo je Mali.

Кao drugi primer očigledne zloupotrebe ministar je naveo žrtve sivog poslovanja – neprijavljene radnike.

„Oni ne dobijaju jer im se ne uplaćuju porezi i doprinosi, nemaju prava iz radnog odnosa, ali gubi i država, a protiv toga mi moramo da se borimo. Borba protiv sive ekonomije, svaki procenat za koji je smanjimo, znači više novca u našem budžetu”, rekao je Mali.

Ministar finansija je naglasio da je prethodna nagradna igra pokazala da je za 33 odsto povećana naplata poreza od malih fiskalnih obveznika, dok je za 47 odsto bilo više prijava građana da nisu dobili fiskalne račune.

Napomenuo je da se država protiv sive ekonomije bori sistemski, donošenjem novih zakona, poput Zakona o javnim nabavkama koji je već u primeni i podsetio da je urađen Nacrt zakona o fiskalizaciji, koji će uskoro biti pred poslanicima, kao i da se radi na zakonu o e-fakturama, koji će omogućiti lakši povraćaj PDV-a.

Maja Florić se zahvalila na ovoj vrednoj nagradi i pozvala građane Srbije da sakupljaju račune i šalju koverte.

„Mi ćemo svakako stan zadržati, nećemo ga prodati, jer sreća se ne prodaje. Za sada nemamo druge planove, deca rastu, a oni će se ovako lakše odlučiti gde će stanovati”, rekla je Florić.

Potpisivanjem ugovora je dobitnica zvanično postala vlasnik stana od 50,47 kvadrata u naselju Zemunske kapije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari