Mali: Srbija nezaustavljivo ide napred 1Siniša Mali Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je ukupan priliv direktnih stranih investicija u Srbiju u prvih šest meseci ove godine 1,9 milijardi evra i da je za oko 31 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

„Srbija nezaustavljivo ide napred. Mi napredujemo ne malim koracima, to su visoke dvocifrene cifre rasta. I Fajnenšel tajms je prošle nedelje potvrdio da smo šampioni po broju broja direktnih stranih investicija. Kao što vidite taj trend se nastavlja i u ovoj godini. To su rezultati koje neko može da voli ili ne, ali ne možete da priznate da se neke stvari menjaju na bolje“, rekao je Mali za TV Pink.

Mali je naglasio da se tokom prethodnih dana raspravljalo detaljnije o investicionom planu i da se došlo do toga da će se obnavljati, graditi i rekonstruisati i mnogi lokalni i regionalni putevi.

„U nedelju sada smo imali sastanak i raspravljali smo o svim detaljima. U planu je obnova 5.000 kilometara lokalnih puteva i ukupna vrednost tih radova je oko 900 milona evra“, kazao je ministar.

On je naglasio da sada više nije problem novac, već kako pronaći firme koje će raditi na toliko projekata, u tako kratkom periodu.

Međutim, nada se, da je period manje zaposlenosti radnika iza nas i da je ovo prilika da se naši ljudi vrate iz inostranstva, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je rekao da će sutra biti održani i sastanci sa predsednicima opština na kojima će se razgovarati o pripremama za ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Za te svrhe, napomenuo je, opredeljeno je oko 2,5 milijarde evra.

On je dodao da su zahvaljujući domaćinskom i ekonomičnom odnosu prema novcu, stvoreni su i uslovi za povećanje plata i penzija, ali i minimalne cene rada.

„Juče smo imali sastanak o minimalcu. U četvrtak ćemo imati novi sastanak, tu će biti konkretniji pregovori. Ja sam siguran da ćemo uspeti da se uskladimo. Svima na kraju je u interesu da Srbija napreduje. Verujem da ćemo napraviti kompromis i ispoštovaćemo dinamiku da se 15 septembra zna iznos minimalne cene rada“, rekao je Mali.

On je dodao da u septembru slede razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom o povećanju plata i penzija i da tad takođe očekuje dobre vesti.

„U septembru ćemo znati kako stojimo sa budžetskim prihodima u avgustu, ali i prvih osam meseci ove godine“, rekao je Mali i dodao da su najteže fiskalne mere, sada iza nas.

Govoreći o očekivanjima i budućem ekonomskom rastu, Mali je izrazio uverenje da će zahvaljujući svim ovim investicijama, trudu i zalaganju cele Vlade i predsednika Vučića, Srbija dostići stope rasta od pet, šest odsto.

Mali je rekao da je sada gotovo izvesno da će prosečna plata u Srbiji do decembra dostići 500 evra. On je naveo i da će biti dobrih vesti za poslodavce i da će se ove godine ići sa predlogom smanjenja opterećenja zarade.

„Opterećenje zarade bilo je 63, a sada je 62 odsto, a želimo da bar za još jedan procentni poen smanjimo to opterećenje kako bi učinili našu ekonomiju i tržište konkurentnijim i atraktivnijim“, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari