Mali: U pripremi izdavanje zelenih obveznica 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je danas prvom sednicom Međuresorne radne grupe za pripremu, izradu i sprovođenje okvirnog dokumenta za izdavanje zelenih obveznica Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Zadaci radne grupe su da obezbedi sve neophodne informacije i dokumentaciju za izradu okvirnog dokumenta za potrebe izdavanja zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, da uradi ocenu i selekciju projekata koji će se finansirati od sredstava iz emisije zelenih obveznica, kao i da nakon emisije upravlja sredstvima i izveštava Vladu i investitore o korišćenju sredstava i sprovođenju tih projekata, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je ocenio da je to još jedan pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti Srbije takozvanoj „zelenoj agendi“ i povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine.

Kako je istakao, tržište zelenih obveznica u poslednjih nekoliko godina razvija se naglo sa ciljem da se obezbedi finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti u najširem smislu.

Prema njegovim rečima, prihvatljivi zeleni projekti se mogu odnositi na obnovljivu energiju, energetsku efikasnost, kontrolu i prevenciju zagađenja, očuvanje biodiverziteta, održivo upravljanje vodom i otpadnim vodama, zelene zgrade i ublažavanje klimatskih promena.

„Iz godine u godinu se u celom svetu sve više ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine i to je politika kojom se rukovodi i Vlada Srbije“, rekao je Mali i podsetio da je rebalanskom budžeta za 2021. godinu za ekologiju obezbeđeno dodatnih 16 milijardi dinara, tako da je ukupan budžet za ekologiju premašio 24 milijarde dinara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.