Vlada usvojila uredbu o isplati 100 evra svim punoletnim građanima koji žele da dobiju taj novac 1Foto: Beta/Slobodan Miljević

Vlada Srbije danas je usvojila rebalans budžeta za 2020. godinu u koji je uračunat paket pomoći privredi i građanima od 5,1 milijarde evra, kako bi se ublažile posledice epidemije korona virusa, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Vlada Srbije danas je usvojila i uredbu o isplati 100 evra svim punoletnim građanima koji žele da dobiju taj novac, a uplata će početi 15. maja.

Što se isplate sto evra tiče, Mali kaže da će penzionerima i onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć sto evra biti isplaćeno automatski i da će se svi drugi koji žele da im se taj novac isplati, za to prijaviti od 15. maja do 5. juna. Ministar je objasnio se prijava može izvršiti na dva načina, jedan je preko portala Uprave za trezor, a drugi putem kol centra.

“Sama procedura je veoma jednostavna, ne zahteva više od jednog minuta anagžmana. U oba slučaja ostavljate podatke- ime i prezime, JMBG, broj lične karte i birate banku u koju želite da vam se uplati novac”, rekao je Mali.

Ukoliko građanin ima račun u banci, novac će mu na taj račun biti isplaćen, pojašnjava ministar,a ako nema, treba samo da se izjasni u koju banku želi da mu se novac uplati na namenski račun. Naveo je da već nedeljama traje kampanja pojedinih tajkuna da je ta mera nepravedna, i da taj novac ne treba svi da dobiju.

“Sada, ko želi može dobiti taj novac. Oni koji ne žele i nemaju potrebu za tim, ne treba da se prijavljuju”, kaže Mali.

Isplata sto evra, objašnjava Mali, usmerena je da se podigne tražnja, da se novac iskoristi za kupovinu dobara i usluga kako bi se srpska privreda pokrenula u što kraćem periodu.

Na pitanje koliko se tajkuna javilo da ne želi pomoć od 100 evra, pa je Vlada odlučila da promeni odluku i predvidi prijavu za dobijanje državne pomoći, Mali je rekao da je „iz komentara u javnosti od Đilasa i Šolaka razumeo da im ta pomoć nije potrebna, a bilo je i drugih koji su to govorili“.

„Oni su jasno rekli da je ovo nepravedna mera i da ne treba svako da dobije novac, jer nekima ne treba. Ljudi kojima ne treba novac neka se ne prijave, a kome je poteban uzećemo mu svega minut vremana i taj novac će vrlo brzo dobiti“, rekao je Mali.

Naveo je da je namera Vlade da što veći broj građana dobije 100 evra, a tu pomoć će automatski dobiti oko dva miliona građana, odnosno 1,7 miliona penzionera i više od 200.000 onih koji dobijaju socijalnu pomoć.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo logičnije da se prijave oni građani koji ne žele pomoć od 100 evra, kojih će biti manje, Mali je rekao da je logičnije da se prijave oni koji žele pomoć.

Ministar je kazao da za pomoć od 100 evra treba da se prijave i građani sa Kosova, jer za te poslove neće biti zadužene Kancelarija za KiM.

Kako je naveo, na uplatu tri minimalne zarade ne mogu da računaju oni radnici koji rade privremene i povremene poslove, a kojih nema mnogo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je „mala izmena“ u vezi sa načinom isplate pomoći od 100 evra punoletnim građanima uvedena zbog, kako je rekao, primedbi brojnih tajkuna u politici i van nje da ne žele tu ponižavajuću pomoć.

Bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sada advokat Rodoljub Šabić kaže da to što će građani morati da se prijavljuju da bi dobili pomoć države u iznosu od 100 evra može da se zloupotrebi iz ugla podataka o ličnosti.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivali su Vladu Srbije da prilikom usvajanja uredbe o isplati 100 evra svakom punoletnom građanu Srbije, vodi računa da ono bude bez ikakvog uslovljavanja i pod jednakim kriterijumima za sve.

Politikolog Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je najava kako će 100 evra država davati građanima „najednostavniji, najbrži“ način da Srpska napredna stranka (SNS) faktički proveri ono što stoji u banci sigurnih glasova.

U 2020. godini pad BDP-a u Srbiji 1,8 odsto

Siniša Mali je je na konferenciji za novinare kazao da će posle rebalansa deficit budžeta iznositi 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da će javni dug biti manji od 60 odsto BDP-a.

„U rebalans su uključena i izdvajanja od dve milijarde dinara za podelu 400.000 turističkih vaučera za odmore u Srbiji, kao i 3,3 milijarde dinara za izgradnju Moravskog koridora“, rekao je Mali i podsetio da je u ovoj godini već podeljeno 160.000 vaučera.

Po proceni Vlade Srbije, kako je rekao, u 2020. godini će pad BDP-a u Srbiji biti 1,8 odsto, iako je Međunarodni monetarni fond (MMF) predvideo pad od tri odsto.

„Ubedljivo najniža stopa pada ili najviša rasta naše ekonomije u odnosu na sve zemlje u Evropi“, kazao je Mali.

On je ponovio da su reforme, koje je Srbija sprovodila poslednjih nekoliko godina, omogućile „zdrave javne finansije“.

„Projekcija je MMF-a za rast 2021. godine je 7,5 odsto, a projekcija deficita u rebalansu budžeta je, kako smo obećali, 6,9 odsto, dok je projekcija javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto“, kazao je ministar finansija.

Istakao je da je rebalans „urađen tako da se sačuva i održi makroekonomska stabilnost i zdrave finansije i pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, kako bi se što lakše izašlo iz krize“.

Originalnim budžetom za 2020. godinu bili su predviđeni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, tako da bi deficit iznosio 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Budžet je bio planiran na osnovu procene da će rast BDP u 2020. godini biti četiri odsto, a da će inflacija iznositi dva odsto.

Na današnjoj sednici Vlade usvojen je i ugovor izmedju Vlade i poslovnih banaka koji omogućava privrednicima, mikro, malim i srednjim preduzećima garantnu šemu od dve miljarde evra.

„Prema informacijama od poslovnih banaka, već 80 odsto klijenata razgovara sa bankama oko podrške kroz ovu garantnu šemu“, kazao je Mali.

On je podsetio da su u paketu mera pomoći građanima i privredi i odlaganja plaćanje akontacije poreza na dobit, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, pomoć u vidu tri minimalne zarade na račun zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i 2,2 milijarde evra direktne pomoći za likvidnost, od čega 200 miliona evra kroz Fond za razvoj.

„Na današnji dan oko 183.000 preduzeća se preko portala Poreske uprave prijavilo za isplatu tri minimalne zarade za naredna tri meseca zaposlenima u mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima“, rekao je Mali.

Kazao i da je Fond za razvoj odobrio 25 zahteva za zajam u iznosu od 800 miliona, da je danas bila nova sednica Upravnog odbora Fonda, te da je pristiglo više od 1.000 zahteva za kredite sa kamatom od jedan odsto na tri godine i grejs periodom od devet do 12 meseci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari