Malo poznata podrška EU u modernizaciji železnice 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

U proteklih 11 godina Evropska unija (EU) je u Srbiji finansirala različite projekte u okviru modernizacije železnice sa više od 143 miliona evra bespovratnih sredstava, pokazuju podaci koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) dobio od Delegacije EU u Srbiji.

Kada se u Srbiji govori o modernizaciji železnice, u prvi plan zvaničnici Vlade Srbije i resornog Ministarstva ističu projekte sa Kinom i Rusijom.

Modernizaciju svojih pruga Srbija realizuje kroz brojna kreditna zaduživanja kod ove dve države. Samo u ovoj godini projektovani zajmovi Srbije od Rusije, prema planu budžeta za 2020. godinu, predviđeni su na 1,73 milijardu evra i taj iznos uvećava se iz godine u godinu.

Malo je, međutim, poznato da je EU u Srbiji, kroz bespovratna sredstva koja daje, uključena u brojne projekte na modernizaciji pruga. Neke od deonica su upravo i one za koje se Srbija naknadno zaduživala kod Kine i Rusije.

Evropska investiciona banka, kao banka EU i neprofitna organizacija, pruža najpovoljnije zajmove Srbiji, bez obavezne naknade, bez naknade za upravljanje ili bez bilo kakvih drugih nameta, navode u Delegaciji EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari