Šta je uzrok velikih oblaka dima koji su već mesecima redovna pojava u Boru? 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Povećano zagađenja vazduha u Boru direktna je posledica smanjenja proizvodnje u fabrici sumporne kiseline zbog čega je povećano izbacivanje gasova kroz dimnjak topionice, saznaje Danas od dobro obaveštenih izvora o ovoj fabrici.

Naime, nakon što je kineska kompanija preuzela vlasništvo nad nekadašnjim preduzećem RTB Bor, povećana je proizvodnja u topionici, što je istovremeno povećalo i količinu gasova koji nastaju u tom procesu.

Gasovi se „hvataju“ i prebacuju u fabriku sumporne kiseline koja od njih stvara proizvode koji se prodaju na tržištu.

Međutim, tvrdi naš sagovornik, potražnja za tim proizvodima je mala, kompanija Ziđin na tome ne može puno da zaradi, pa se umesto da idu na preradu u fabriku, gasovi u kojima je sadržana i sumporna kiselina izbacuju kroz dimnjak topionice.

– Na taj način je došlo do povećanja količine sumporne kiseline u vazduhu. Posledica toga je povećano aerozagađenje i zagađenje zemljišta a dim koji se stvara je štetan kako za životnu sredinu tako i za ljudsko zdravlje. Shodno tome nešto treba učiniti kako bi se ovaj negativni trend s kojim su se suočili stanovnici Bora eliminisao. Drugim rečima vlasnik fabrike treba da se pozabavi ovim velikim problemom – ističe naš sagovornik.

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde i ekološki aktivista, kaže za Danas da je aktuelno stanje u Boru nastalo povećanim ispuštanjem sumporne kiseline u vazduh iz dimnjaka topionice štetno i u potpunosti neprihvatljivo.

– Već mesecima građani Bora se suočavaju sa ovim problemom koji ugrožava njihovo zdravlje i šteti životnoj okolini. Postavljam pitanje vlasnicima preduzeća iz redova kineske kompanije Ziđin da li misle da bi gasove koji sadrže sumpornu kiselinu mogli bez sankcija da izbacuju u vazduh u Briselu, Minhenu, Parizu i drugim gradovima Evropske unije? Potpuno je jasno da bi to bilo nemoguće. Shodno tome isti princip mora da važi i ovde kod nas. Izbacivanja gasova koji štete zdravlju i životnoj okolini ne sme da bude u Boru – kategoričan je naš sagovornik.

On dodaje da izbacivanjem gasova koji sadrže sumpornu kiselinu u vazduh Ziđin krši zakone Srbije.

– Naša zemlja ima veoma dobra zakonska rešenja koja štite očuvanje životne sredine. Međutim, problem predstavlja što se ta zakonska rešenja ne primenjuju u praksi niti se kontrolišu i sankcionišu oni koji ih ne poštuju. Konkretnom, kada je reč o Boru, nadležni se uopšte ne izjašnjavaju što je potpuno neprihvatljivo. Ni nadležno ministarstvo niti inspekcije kojima je u opisu posla da se bave ovim pitanjem niti bilo ko iz vlasti se ne izjašnjava niti bavi ovim problemom. Zbog toga građani Bora već duže vreme protestuju i traže da se problem reši. Ako kineski poslodavac ne može da proizvede dovoljne količine proizvoda od sumporne kiseline i proda ih na tržištu, to istovremeno ne znači da treba da ih ispušta u vazduh. Drugim rečima dužan je da nađe rešenje kako će zaštititi životnu sredinu odnosno da primeni mere koje će onemogućiti zagađenje vazduha – ističe Bulatović.

Kontaktirali smo i nadležne u preduzeću Ziđin Bor sa pitanjem zbog čega je došlo do povećanja izbacivanja sumporne kiseline u vazduh ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili nikakav odgovor.

Inače, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine od početka godine pa do sredine avgusta merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u Boru 199 puta su zabeležile vrednosti sumpor-dioksida iznad dozvoljenih granica. Od toga je sedam puta zagađenje bilo opasno po zdravlje ljudi. Gradska uprava Bor nedavno je formirala radnu grupu koju pored njenih predstavnika čine i nadležni iz Ziđina i mesnih zajednica koje su najviše pogođene zagađenjem.

Tekst je deo projekta „Energetski efikasnijii ekološki čistiji“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u medijskom prilogu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari