Manji zrenjaninski budžet, ali zato milioni privatnoj fabrici 1Grad Zrenjanin Foto: M. P.

Budžet Zrenjanina u narednoj godini za 800 miliona dinara je manji od planiranog zbog pandemije, kažu nadležni, pa se tako u narednoj godini računa na sigurnih 4,4 milijarde dinara.

Manje projektovanih sredstava u budžetu Zrenjanina za narednu godinu uticaće na uštede, pre svega u oblasti zdravstva, kulture i infrastrukturnih ulaganja gde je novac najpotrebniji.

A više od 112 miliona dinara, odlučeno je na sednici na kojoj se usvajao budžet, biće uplaćeno Fabrici vode za isporučenu prečišćenu vodu, što je izazvalo revolt građanskih aktivista.

– Fabrika vode ni u jednom trenutku tokom 2020. godine nije isporučivala vodu u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti. Bilo je problema i sa količinom isporučene vode, jer je nije bilo dovoljno za rubne delove grada i više spratove. Fabrika vode ni u ovom trenutku ne radi jer je oštećena u nedavnoj eksploziji – podseća aktivista Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

Baš oko teme vode ovo udruženje organizuje niz razgovora sa građanima i stručnjacima, tražeći odgovore šta je za Zrenjanin najbolje rešenje.

– Fokus ne treba da bude aktuelna fabrika vode već oni koji su dozvolili da problem sa pijaćom vodom eskalira i traje decenijama. Za svaki nerad institucija neko je lično odgovoran – smatra profesorka biologije i aktivistkinja Zorica Radišić.

I dok vlast, koju u Zrenjaninu prevodi SNS, pravda restriktivnost budžeta za narednu godinu celokupnom situacijom na koju je uticala pojava korona virusa, dotle građanski aktivisti tvrde da problem traje godinama.

– Gradska vlast je ovakvom odlukom nastavila svoju dugogodišnju politiku protiv interesa građana, a u korist privatnih investitora, koja u slučaju vodosnabdevanja ugrožava zdravlje i bezbednost svih stanovnika, objašnjava Kokot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari