Mapa vas vodi kroz "Priče Podgrađa" 1Foto: wikipedia

Ove subote u 15 časova svi zainteresovani sugrađani imaju priliku da prisustvuju stručno vođenoj šetnji Podgrađem tokom koje će moći da vide i čuju „Priče Podgrađa“ i upoznaju tim koji je ovaj projekat sproveo.

Početna tačka šetnje je kod Vojne bolnice na Trgu vladike Nikolaja.

Scenatoria je udruženje profesionalaca i kreativaca koji se bave umetnošću, arhitekturom i kulturom. Mapa „Priče Podgrađa“ je nastala kao logičan i prirodni nastavak dosadašnjih edukativnih aktivnosti udruženja „Scenatoria“, jer se tematski i tipski direktno nastavlja na nekoliko prethodno realizovanih: stručno vođene šetnje, tematski vezane za publikacije koje se bave građenim nasleđem, i same publikacije koje je „Scenatoria“ priredila i odštampala.

Kako su saopštili iz udruženja, „dokumentovanje i adekvatno predstavljanje građenog nasleđa veoma je važno za kulturu sećanja, čemu želimo aktivno da doprinesemo kroz publikovanje edukativnog i atraktivnog (štampanog) sadržaja, i organizovanje komplementarne aktivnosti – šetnje. Želimo i da svojim doprinosom podržimo obnovu fasada Donjeg grada i da sagledamo kako je bilo, a kako bi moglo biti i da pokušamo da zamislimo koliko bi tek plemenit, i po meri čoveka, taj ambijent bio, da u njemu nema automobilskog saobraćaja“.

Projekat je namenjen svim građanima, a pre svega mladima koji nemaju priliku da se edukuju o graditeljskom nasleđu Petrovaradinske tvrđave u zvaničnim sistemima obrazovanja, (osim stručnih škola i fakulteta). Zainteresovani koji budu sprečeni da dođu na šetnju, a želeli bi da poseduju svoj primerak Mape, pozvani su da kontaktiraju udruženje Scenatoria putem elektronske pošte ili društvenih mreža i da uz pomoć Mape, sami u svom ritmu, otkrivaju Podgrađe i njegove priče. Istraživanje i predstavljanje zanimljivih objekata i priča sprovedeno je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada je prepoznala vrednost ovog projekta i finansirala štampanje mape.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari