Mate Štetić: Imamo dovoljno kafe da odgovorimo zahtevima tržišta 1Ugovorena nabavka i zalihe garantuju stabilno snabdevanje: Mate Štetić Foto: Monika Pavlović

Trenutne turbulencije na svetskom tržištu izazvane novonastalom situacijom zbog pandemije korona virusa, nametnule su brojna pitanja koja se tiču nabavke nekih od namirnica, tu svakako spada i kafa, bez kojih ne možemo zamisliti svakodnevni život.

Da će kafe u narednom periodu biti dovoljno i da snabdevanje sirovinama teče po planu, saznali smo u razgovoru sa Matom Štetićem, generalnim direktorom Strateškog poslovnog područja Kafa Atlantic Grupe. 

Da li je opravdan strah da bi moglo da dođe do nestašice kafe na domaćem tržištu, imajući u vidu eventualne zastoje u transportu i isporuci sirovina zbog zatvaranja granica?

– Proces prerade i proizvodnje kafe se u našim pogonima, uz sve neophodne mere zaštite, odvija uobičajeno, tako da imamo dovoljno zaliha gotovih proizvoda, koje mogu da zadovolje i pojačanu tražnju bez zastoja i nestašica na domaćem tržištu. Usled specifičnih uslova u kojima se nalazimo, povećane su mere bezbednosti na graničnim prelazima, što dovodi do usporenosti međunarodnog transporta, ali zahvaljujući odličnom planiranju naše centralne nabavke, imamo zalihe sirove kafe, koje u potpunosti mogu da podrže proces proizvodnje dok se situacija izazvana pandemijom ne stabilizuje.

U februaru je u Brazilu, odakle inače nabavljate najveće količine „minasa“, zabeležen pad izvoza sirove kafe od 26 odsto. Da li je to loš znak, ili uobičajena pojava u ovo doba godine?

– Brazil se u momentu epidemije suočio sa problemima u lancu snabdevanja zbog otežanog transporta i logistike. Slična situacija je i u Kolumbiji i Hondurasu, dok je Indija potpuno zatvorila granice. Na drugoj strani, u Brazilu se očekuje nova berba, dok je drugi veliki poizvođač kafe, Kolumbija, usred svoje vegetacijske sezone, pa ove dve države poznate po uzgoju i izvozu kafe, tek treba da udovolje potražnji na svetskom nivou. Imajući sve to u vidu mislim da je pad izvoza samo trenutni zastoj, što potvrđuju i izjave svetskih proizvođača kafe, koji zasada ne očekuju veće poremećaje u snabdevanju sirovom kafom.

 Iz kojih zemalja nabavljate robustu“ i da li je situacija na tim tržištima pod kontrolom?

– Robustu“ nabavljamo iz Indije, Vijetnama ili Ugande, tako da ne zavisimo samo od jednog tržišta, što nam daje mogućnost da se brzo prilagodimo trenutnoj situaciji. Kontinuirano pratimo sva dešavanja i za sada se snabdevanje sirovom kafom odvija neometano, prvenstveno iz Brazila. Inače, Brazil i Vijetnam danas proizvode više od polovine svetskog roda kafe, a udeo im i dalje raste. Vodeći je Brazil koji snabdeva svetsko tržište sa 37 odsto kafe i, već šestu godinu zaredom, ostvaruje rekordan rod. Vijetnamska proizvodnja takođe raste. U ovoj sezoni u Brazilu se planira veći prinos kafe za oko 14 odsto, u odnosu na prethodnu, što sve govori u prilog tome da je tržište kafe i dalje prilično stabilno, a nadamo se da će tako i ostati uprkos problemima izazvanih pandemijom koronavirusa. 

Da li se proizvodnja u pogonima Grand kafe odvija po planu? Imate li na zalihama dovoljno sirovina i repromaterijala?

– Proizvodni pogon naše fabrike, kao i nabavka, kao što sam rekao, rade prema planu i u ovom trenutku smo pokriveni dovoljnom količinom sirovina i repromaterijala za naredni period. Atlantic Grupa i inače sprovodi protokole prema najvišim standardima zaštite i bezbednosti hrane, kako u proizvodnji, tako i u distributivno logističkim procesima, a u uslovima epidemije uvedene su i dodatne striktne mere i posebni protokoli radi zaštite zdravlja svih zaposlenih i naših partnera u skladu sa preporukama zdravstvenih organizacija i nacionalnih štabova. Sa dobavljačima ostalih repromaterjala uvezani smo kroz posebnu platformu i bazu podataka što nam u mnogo čemu olakšava komunikaciju, posebno sada kada većina zaposlenih, koji to mogu, rade od kuće.  

Globalni proizvođači i trgovci ne najavljuju odlaganja u ugovorenim isporukama, ipak, imate li neku rezervnu strategiju u slučaju da se suočite i sa takvim scenarijom? Možete li da procenite kako će se kretati cena sirove kafe i kako će se to odraziti na cenu kafe u maloprodajnim objektima u Srbiji? 

– Ugovorena nabavka i obezbeđene zalihe nam pružaju sigurnost da ćemo moći da obezbedimo stabilno snabdevanje i dovoljnu količinu proizvoda, ali se pripremamo i za eventualne poremećaje na tržištu. I mada je nezahvalno, na duže staze, prognozirati kretanje cena na berzi, činjenica je da ćemo mi, u slučaju bilo kakvih turbulencija, kao i do sada, nastojati da na najbolji mogući način što duže amortizujemo rast cena ka potrošačima, a da se to ne odrazi na naše poslovanje. I na kraju, želim posebno da istaknem trud svih naših zaposlenih u proizvodnji, logistici, distribuciji, kontroli kvaliteta i svim drugim procesima, koji svoj posao obavljaju na terenu, ili u prostorijama kompanije, i na taj način daju maksimalan doprinos očuvanju redovne proizvodnje i lanca snabdevanja, a samim tim i održivosti kompanije. 

Niko nije imun na koronu

U kojoj meri je globalno tržište sirove kafe imuno“ na probleme izazvane korona virusom?

– Nisam siguran da će bilo koje tržište ostati potpuno imuno na ovu globalnu krizu i, generalno, očekujemo brojne posledice po svetsku ekonomiju. S druge strane, nezahvalno je davati bilo kakve konkretne prognoze, jer se situacija menja iz dana u dan. Cena sirove kafe zavisi od više faktora na koje ne možemo da utičemo, ali možemo da se brzo prilagođavamo i pametno planiramo i tako uspešno amortizujemo velike oscilacije ka krajnjem potrošaču. Naravno, nepredviđene situacije, kao što je pandemija korona virusa, donosi još veće i neplanirane izazove i zastoje, i upravo je tada na testu sposobnost kompanije da ih svojom dobrom organizovanošću, u što kraćem roku, prevaziđe. Trenutno, cena kafe na svetskoj berzi je iznad nivoa iz oktobra 2019, uprkos tome što je u međuvremenu zabeležen rast dolara i pad brazilskog reala. Međutim, sudeći prema aktuelnim najavama, tržište kafe je za sada, ipak, relativno stabilno, a jasniju sliku o realnom kretanju cene sirove kafe na berzama, možemo očekivati tek nakon što pandemija prođe i kada se vrednost dolara vrati na stari nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari