Međugodišnji rast industrijske proizvodnje u EU 1Mercedes Benc fabrika, automobilska industrija, radnici, fabrička traka, privreda, proizvodnja, arhiva Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji u avgustu je porasla za 5,3 odsto u odnosu na avgust prošle godine, saopštila je evropska statistička agencija evrostat.

U istom periodu, industrija zemalja evrozone, porasla je za 5,1 odsto. U odnosu na prethodni mesec, jul 2021. godine, industrijska proizvodnja je smanjena za 1,6 odsto u evrozomni i 1,5 odsto u EU.
Na godišnjem nivou u evrozoni najviše je porasla proizvodnja netrajnih potrošnih dobara za 11,6 odsto, zatim repromaterijala za 6,6 odsto i kapitalnih dobara za 1,9 odsto. Smanjena je proizvodnja energije za 0,6 odsto i trajnih potrošačkih dobara za 1,9 odsto. Na nivou EU pak zabeležen je i rast proizvodnje energije za jedan odsto. Na nivou država najveći međugodišnji rast proizvodnje registrovan je u Belgiji čak 30 odsto, Irskoj 22 odsto i Litvaniji 15,4 odsto. Najveći pad idustrije zabeležen je u Portugalu (7,2 odsto), Malti (4,2 odsto) i Češkoj (1,4 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari