Međusindikalni rat u Zastavi oružju 1Dragan Ilić Foto: N1 (arhiva)

Dok fabrika tone pod teretom dugova i gubitaka, u Zastavi oružju poslednjih dana počinje i pravi međusindikalni rat.

Na jednoj strani je Samostalni sindikat, sa oko 1.900 članova od nekih 2.500 zaposlenih i njegov lider Dragan Ilić, a na drugoj su UGS „Nezavisnost“, ANS i novoformirani Industrijski sindikat, čiji je predsednik  Dragan Milosavljević, koji je nedavno od Ilića izgubio izborno nadmetanje za čelnika fabričkog  Samostalnog sindikata.

Povodom aktuelne situacije u Zastavi oružju saopštenjima za javnost istovremeno su se oglasili Industrijski i Sindikat UGS „Nezavisnost“, čija je glavna meta dugogodišnji oružarski vođa Dragan Ilić, a koji je, prema onome što saopštavaju njegovi oponenti iz rečenih sindikalnih centrala, glavni krivac za  gubitke i dugove, te za „destabilizaciju svega dobrog što je u poslednje vreme urađeno za fabriku“, a što je, naravno, zasluga fabričkog menadžmenta.

– Permanentno bacanje prašine u oči javnosti od strane Dragana Ilića, predsednika Samostalnog sindikata, o enormnim dugovima predstavljaju konstantan pokušaj destabilizacije svega dobrog što je u poslednje vreme urađeno za fabriku. Priča o ogromnim  dugovima fabrike od 17 milijardi dinara i gubicima od 30 miliona evra, prosto nije kompletna ako se ne pomene činjenica da je najveći deo gubitka od oko 13 milijardi dinara, koji i dalje raste kroz kamate, nastao u periodu od 2002. do 2012. godine, kada ih je Dragan Ilić, kao član tadašnjeg Upravnog odbora i drugih organa, proizveo neodgovornim i nesavesnim radom, potpomognut tadašnjom vlašću čiji je miljenik bio, navodi se, između ostalog, u saopštenju sindikata „Nezavisnost“.

Na gotovo identičan način sačinjeno je i saopštenje Industrijskog sindikata. Prozvani Dragan Ilić tvrdi da iza oba saopštenja stoji predsednik fabričkog Nadzornog odbora, pukovnik Ivica Marjanović, čiju smenu je Samostalni sindikat tražio u više navrata, zbog „urušavanja fabričkog sistema“. U izjavi za Danas Ilić navodi da je gubitak od 3,6 milijardi dinara ili 30 miliona evra napravljen 2016. i 2017, odnosno u vreme kad je Marjanović bio na čelu fabričkog Nadzornog odbora.

Sindikati o Obradoviću

Kompanija Krušik saopštila je da je pretrpela štetu u poslovanju i pad potražnje za proizvodima na svetskom tržištu usled „orkestrirane negativne medijske kampanje“, u kojoj se, kako kažu, šire neistine. Krušik je za to optužio domaće političare i medije, ali i „strukture susedne zemlje“ čije kompanije su konkurent Krušiku. Fabrika oružja iz Valjeva u saopštenju navodi da redovno isplaćuje plate, poreze i doprinose, a da je korporacija 2019. godine ostvarila proizvodnju u vrednosti od skoro 100 miliona američkih dolara, dok je vrednost izvoza iznosila 95 miliona dolara. Pojedini radnici Krušika ne slažu se sa ovom ocenom rukovodstva, a kako saznajemo, sindikati  u Krušiku, danas ili sutra bi trebalo zajednički da se oglase povodom zahteva poslovodstva fabrike da optuže delovanje uzbunjivača Aleksandra Obradovića. Sindikati, kako doznajemo, ne pristaju da stanu iza saopštenja koje je o delovanju Obradovića sačinilo poslovodstvo Krušika.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare podneo izveštaj o radu svog ministarstva, na pitanja o Krušiku, izjavio je da se „ne radi o aferi, već o operaciji koja ima za cilj ugrožavanje srpskog izvoza oružja uz pomoć objavljivanja identiteta kupaca“, kao i da je zbog toga veliki broj ugovora za izvoz oružja u međuvremenu otkazan, „jer trgovci oružjem ne vole da im se otkriva identitet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari