Menadžment tvrdi da ne planira otpuštanja 1

Duvanska kompanija Filip Moris u Srbiji negirala je juče navode Udruženih sindikata Srbije Sloga da „sprema otpuštanje 10 odsto radnika“ kroz novi kolektivni ugovor koji se, kako je Sloga navela, izrađuje „u strogoj tajnosti reprezentativnih sindikata i menadžmenta“.

– Kompanija Filip Moris u Srbiji danas ima 900 zaposlenih, od kojih Filip Moris Operejšen u Nišu ima oko 600, i trenutno nema planove za smanjenje broja zaposlenih. Zadovoljstvo zaposlenih i briga o njihovom statusu i budućnosti deo su naše korporativne kulture, što je jedan od razloga da kompanija Filip Moris u Srbiji već treću godinu zaredom dobija priznanje koje je svrstava među najbolje poslodavce u zemlji – „Top Employer Serbia? (koju dodeljuje međunarodna organizacija Top Employer Institute sa sedištem u Amsterdamu na osnovu nezavisne procene, p.a.) – navodi se u izjavi menadžmenta Filipa Morisa u Srbiji Danasu.

Dodaje se da je proizvodni deo kompanije Filip Moris Operejšen, formalno započeo pregovore o novom kolektivnom ugovoru sa reprezentativnim sindikatima, što je obaveza po Zakonu o radu. Reprezentativni sindikati su dužni da u pregovorima za kolektivni ugovor sarađuju sa nereprezentativnim sindikatima, podseća on.

– Apsolutno poštujući odredbe Zakona o radu, pregovori će, kao i do sada, u potpuno transparentnom procesu, trajati do 22. septembra – navodi menadžment kompanije, negirajući „strogu tajnost“ izrade novog kolektivnog ugovora.

Udruženi sindikat Srbije Sloga prethodno je saopštio da se novim kolektivnim ugovorom u ovoj kompaniji sprema otpuštanje 10 odsto radnika.

– Na to ukazuje ubrzan rad i brisanje stavke u sadašnjem kolektivnom ugovoru koja se odnosi na zaštitu ljudi od ekonomskog viška, a koja neće više postojati u novom ugovoru, kako bi se početkom 2019. godine otpustilo 10 odsto zaposlenih u toj kompaniji – navela je „Sloga“.

U saopštenju se precizira da u pregovorima oko izrade novog kolektivnog ugovora učestvuju tri reprezentativna sindikata te kompanije – Samostalni sindikat, ASNS i „SDP FMS“, koji se naziva „takozvanim kućnim sindikatom“.

– Iako Sloga Filip Moris nije reprezentativna i ima 10 odsto članstva među zaposlenima, ovoga puta nije konsultovana za mišljenje o predlogu kolektivnog ugovora, što je inače praksa. Smatramo da je to upravo zbog naše opravdano izražene sumnje na buduća otpuštanja radnika – navodi se u saopštenju, koje je potpisao Dejan Ilić, predsednik sindikata Sloga u Filipu Morisu u Srbiji.

Fabrika u Nišu „obara rekorde“

– Kompanija Filip Moris u Srbiji je lider na srpskom tržištu tradicionalnih cigareta, kao i u kategoriji potencijalno manje štetnih proizvoda. Naša fabrika u Nišu obara rekorde u obimu proizvodnje i izvozu, čime se izborila za visoku međunarodnu poziciju u pogledu kvaliteta i produktivnosti. Očekujemo da se ovaj trend nastavi i u narednom periodu – navodi menadžment ove kompanije u Srbiji, odgovarajući na pitanje Danasa o najnovijim rezultatima njenog poslovanja i proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari