Metro će koštati 100 miliona evra po kilometru 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Izgradnja beogradskog metroa o kome se decenijama priča mogla bi da počne krajem naredne godine, najavljeno je prilikom potpisivanja ugovora o izradi projektno-tehničke dokumentacije za ovaj projekat.

Ugovor su potpisali predstavnici gradske vlasti, JKP „Beogradski metro“ i francuske kompanije „Ežis“, a tom prilikom ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da se ovim „započinje realizacija najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra.“

Dva meseca ranije, u maju, Mihajlović je prilikom potpisivanja donacije Vlade Francuske za beogradski metro od 8,3 miliona evra rekla da se procenjuje da će ceo projekat koštati negde između 4,5 i 5,5 milijardi evra.

U Ministarstvu za Danas na pitanje kako je i zbog čega poskupeo projekat za tako kratko vreme objašnjavaju da se razlika u procenjenoj vrednosti gradnje odnosi na to da li procena obuhvata dve linije metroa ili tri.

„Navedeni iznos od oko šest milijardi evra odnosi se na vrednost izgradnje sve tri linije metroa, ukupne dužine 60,5 kilometara sa 60 stanica. Naglašavamo da se radi o orijentacionim vrednostima, jer tehnička dokumentacija još nije izrađena“, ističu za naš list u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Oni napominju da bi na osnovu podataka iz generalnog projekta, izgradnja prve dve linije metroa koštala 4,4 milijarde evra, i da bi one bile ukupne dužine 40,4 kilometara sa 41 stanicom.

Studija izvodljivosti, kako je najavljeno, trebalo bi da bude završena za godinu i po dana, kada se očekuje početak gradnje projekta koji se pominje u generalnom urbanističkom planu još 1950, da bi tek 22 godine kasnije bio napravljen i prvi ozbiljniji projekat.

Ništa od toga nije realizovano, a priča o metrou aktuelizovana je ponovo pre jedne decenije. Prvi, novi ozbiljniji korak bilo je potpisivanje memoranduma o razumevanju o gradnji metroa između gradonačelnika Beograda – u to vreme Siniše Malog i premijera Francuske Manuela Valsa novembra 2014.

Mali je tada rekao da je izgradnja metroa jedan od najvećih razvojnih projekata grada i da ovaj Sporazum o razumevanju sa Vladom Francuske potvrđuje strateško opredeljenje grada i Srbije da Beograd dobije metro u naredne tri i po godine.

Nekoliko meseci kasnije, u martu 2015. Siniša Mali najavio je da će prva linija metroa koštati između 800 miliona i 1,2 milijarde evra.

Tri godine kasnije zamenik gradonačelnika Goran Vesić govorio je o ceni prve linije metroa od 1,3 milijarde evra, ali i više od četiri milijarde za dve linije. Međutim, prošlog leta, kako su mediji tada preneli, francuska kompanija Ežis je nakon izrađene studije procenila da bi izgradnja prve linije metroa mogla da košta 1,8 milijarde evra, a druge 2,2 milijarde evra.

Arhitekta i konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže za Danas da ne može da shvati šta toliko može da košta.

„Nisam nikada čuo da toliko može da košta, to je šest milijardi, po kilometru 100 miliona evra. Mislim da je to previše“, napominje Bušatlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari