Mihajlović: Cilj Srbije je 40 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2040. 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas na konferenciji o solarnoj energiji da je vizija u oblasti energetike zelena Srbija, a cilj da se do 2040. godine 40 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora.

„Ponosna sam na zajednički rad na izradi novih zakona u oblasti rudarstva i energetike, od kojih je jedan potpuno nov i uređuje oblast obnovljivih izvora energije. Cilj ovog zakona je da imamo više investicija u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), a verujemo da će solarna energija biti jedan od pokretača razvoja energetskog sektora u Srbiji“, rekla je ona.

Kako je istakla, primenom tog zakona pokazaće se da Srbija može da bude efikasnija i kad je reč o procesu energetske tranzicije i dekarbonizacije.

Po oceni Mihajlović, za investicioni bum u oblasti energetike posebno su važni dobri uslovi poslovanja, elektronske procedure koje se uvode novim zakonima, kao i investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva vredan više od 15 milijardi evra.

Direktorka CWP global za Srbiju Maja Turković pohvalila je proces pripreme zakona o obnovljivim izvorima energije kao inkluzivan i transparentan i primer za druge zakone.

Ona je istakla da taj zakon predstavlja izvrstan signal investitorima da ulažu u izgradnji solarnih elektrana i da već postoji veliko interesovanje za to.

Direktor kompanije Enerdžajz, Vladimir Popović rekao je da se dugo čekalo na regulatorni okvir koji će posebno voditi računa o korišćenju obnovljivih izvora energije, i naglasio da će novim zakonom o OIE svaki potrošač imati mogućnost da bude i proizvođač energije i da na taj način ostvari i uštede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari