Mihajlović: Dispečerski centar na železnici 1Foto: Beta/Miloš Miškov

“Mi smo kompletan ruski kredit, milijardu dolara, već ugovorili. Polovina novca je već povučena, drugi deo je za prugu Beograd-Budimpešta. Potpuno smo spremni za nove projekte, među kojima je posebno važan novi dispečerski centar na železnici“, rekla je Mihajlović za TV Hepi.

Prema njenim, rečima, centar će se nalaziti u Beogradu i trenutno se razmatraju dve ili tri lokacije koje ima železnica. Ona je podsetila da ugovor sa Ruskim železnicama za nove projekte na železnici iznosi 230 miliona evra i da je to jedini komercijalni ugovor među dokumentima potpisanim tokom posete ruskog predsednika.

Prema njenim rečima, ugovor sa Ruskim železnicama obuhvata i izradu projektne dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge, koja je za Srbiju posebno važna zbog povezivanja sa Crnom Gorom, zbog izlaska na Jadransko more i zbog kargo saobraćaja.

Rekonstruisano je do sada 77 kilometara od Resnika do Valjeva, a naš cilj je da i ostatak barske pruge na teritoriji Srbije bude obnovljen, imajući u vidu da nijedan kilometar nije rekonstruisan praktično od kad je izgrađena. To je važno i zbog investitora, jer niko neće da ulaže u jednu zemlju ako nema dobar put i dobru železnicu. Zato ulažemo u infrastrukturu, kako bismo obezbedili sve uslove da Srbija bude bolje povezana i da se u njoj lakše posluje, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.