Mihajlović: Dobili smo 300 kilometara puteva 1Zorana Mihajlović Foto: Beta/Milan Obradović (Arhiva)

Srbija je u prethodnih nekoliko godina izgradila 300 kilometara novih auto-puteva i ove godine kreće izgradnja tri nova, najavila je danas ministraka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Gostujući na Prvoj televiziji ona je rekla da izgradnja Moravskog koridora, najznačajnijeg auto-puta uz Koridor 10 za Srbiju, može da počne na leto.

„Ovaj auto-put je izuzetno važan za državu jer će spojiti koridore 10 i 11, odnosno centralnu Srbiju, gde živi više od pola miliona stanovništva i posluje više od 20.000 firmi“, kazala je Mihajlović. Ona je istakla da će od sutra parlament razmatrati Zakon o postojanju javnog interesa za izgradnju Moravskog koridora.

„Ovaj zakon će nam omogućiti da budemo brži i efikasniji u realizaciji izgradnje ovako važnog auto-puta. Vođeni lošim iskustvima iz nekih prethodnih godina, ova Vlade ne započinje nijedan novi projekat dok ne pripremi sve neophodno, pre svega projektno-tehničku dokumentaciju i eksproprijaciju“, ukazala je Mihajlović.

Prema njenimm rečima, izgradnja Moravskog koridora specifičan je projekat jer podrazumeva izgradnju auto-puta, najmodernije telekomunikacione mreže i zaštitu Morave i njenih pritoka.

Mihajlović je istakla da će Vlada Srbije uredbom propisati kriterijume za izgradnju ovog koridora jer nam je u interesu da najbolje kompanije realizuju taj projekat.

„‘Behtel’ je jedna od najboljih svetskih kompanija. Važno je da radimo sa najboljima jer će nam doneti nove tehnologije, znanja i iskustva“, navela je Mihajlović.

Dodala je da će, prema procenama, auto-put od Preljine do Pojata biti gotov za dve i po godine, a njegova izgradnja koštaće oko 800 miliona evra.

„Počeli smo izgradnju deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, na leto počinjemo izgradnju auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina, kao i izgradnju Moravskog koridora“, navela je rekla je Muihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari