Mihajlović: Dobra saradnja sa Energetskom zajednicom, radićemo zajedno i na dekarbonizaciji i klimatskim promenama 1Foto: Ministarstvo energetike

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačem o reformama u energetskom sektoru, novim zakonima u oblasti energetike, kao i daljim koracima u procesu energetske tranzicije.

”Srbija ove godine predsedava Ministarskim savetom Energetske zajednice i mnogo je tema na kojima treba da radimo zajedno sa Energetskom zajednicom, uključujući energetsku tranziciju, dekarbonizaciju i klimatske promene. Hvala vam na pomoći u izradi novih i izmeni zakona u oblasti energetike, verujem da će vaše sugestije i komentari doprineti da zakoni koji će uskoro biti doneti budu još bolji. Naravno, moraju se nastaviti započete aktivnosti u vezi sa reorganizacijom EPS-a i „Srbijagasa“, u skladu sa odlukama Vlade, a čime će se ispuniti i naša ugovorna obaveza prema Energetskoj zajednici”, rekla je Mihajlović, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku su, između ostalog, razmatrane aktivnosti na razdvajanju delatnosti u energetskim preduzećima, sertifikaciji i licenciranju energetskih kompanija u skladu sa propisima EU, izradi integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku, kao i sporovima koji se vode pred Sekretarijatom Energetske zajednice.

Kopač je upoznao potpredsednicu Vlade sa pitanjima u vezi sa srpskim energetskim sektorom koja su trenutno aktuelna za Energetsku zajednicu, kao i sa inicijativom EZ u vezi sa praćenjem emisije ugljen dioksida, u koje bi mogla da se uključi i Srbija.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u Republici Srbiji, Sem Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari