Mihajlović: Država i izvođači čine sve da gradilišta na velikim infrastrukturnim projektima rade 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/ZORAN PETROVIC/DS

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima građevinskih kompanija koji rade na najvećim infrastrukturnim projektima u oblasti drumskog, železničkog i vodnog saobraćaja.

Oni takođe rade i na projektima komunalne infrastrukture i izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, o funkcionisanju gradilišta i zaštiti radnika u uslovima pandemije korona virusa.

„Veoma je važno za našu ekonomiju da sva gradilišta u Srbiji rade i da su aktivna. Bilo da je reč o projektima u putnoj, železničkoj, vodnoj ili komunalnoj infrastrukturi, kao i o stanovima za službe bezbednosti, izvođači su maksimaln organizovani i vode računa o bezbednosti radnika – od zaštitne opreme, preko načina kako ih dovoze na posao, do toga gde su smešteni“, rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Istakla je da će ministarstvo i dalje biti tu da pruži podršku izvođačima i radnicima u svim izazovima dok traje epidemija i da za sada nema zaraženih radnika niti onih u izolaciji.

„Danas smo se dogovorili i da u kabinetu 24 sata budu dostupni moji mladi savetnici koje predstavnici izvođača mogu da pozovu u bilo kom trenutku ukoliko se pojavi neki problem da pomognemo da se reši. Važno je da kompanije nastave da sprovode sve propisane mere za suzbijanje zaraze, ali i da postoje jasni planovi i procedure u slučaju da neko od radnika na gradilištu bude zaražen“, rekla je ona.

Predstavnici kompanija informisali su ministarku o merama koje preduzimaju da se spreči širenje zaraze na gradilištima.

Mere koje izvođači primenjuju uključuju, pored ostalog, držanje distance, organizaciju sastanaka putem video-poziva, kao i rad u manjim grupama, kako bi se sprečilo eventualno širenje zaraze.

Prema rečima predstavnika kompanija, pojačane su mere higijene u kampovima i kancelarijama, obezbeđene dovoljne količine zaštitne opreme i prilagođena je organizacija kad je reč o prevozu, ishrani, smeštaju radnika i radnim prostorima.

Takođe se vodi računa o pravovremenoj izolaciji zaraženih i testiranju zaposlenih s kojima su bili u kontaktu.

Sastancima sa prisustvovali su predstavnici kineskih kompanija CRBC, CRIC i „Pauer Čajna“, azerbejdžanskog „Azvirta“, američkog „Behtela“, „Ruskih železnica“ (RŽD), „Integrala“ iz Republike Srpske, kompanija „Štrabag“, „Vojput“, turskog „Tašjapija“, „Milenijum tima“, Eurobilda“, „izgradnje“, SET-a, „Ljuba investa“, „GPD Кeja“, „Gradinga“, „Sameks grupe“, „Standard grupe“, „GP graditelja“, „Feromonta“, „Elektromontaže“, „Groma holda“, „DSD Noela“, kao i predstavnici JP „Putevi Srbije“, „Кoridora Srbije“, Infrastruktura železnice Srbije i Elektroprivrede Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari