Mihajlović i Palkovič: Uključiti Severnu Makedoniju i Grčku u projekat brze pruge 1Palkovič i Mihajlović Foto: MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa delegacijom Mađarske, koju je predvodio ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Laslo Palkovič, o projektu izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, saopšteno je iz ministarstva.

Na sastanku održanom u okviru Osmog sastanka Trilateralne radne grupe Srbije, Mađarske i NR Kine za projekat rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, koji se održava u Beogradu, Mihajlovićeva je istakla da je ova pruga deo važnog regionalnog koridora koji povezuje centralnu i južnu Evropu i da bi zbog toga trebalo u projekat uključiti i ostale zemlje na ovom koridoru – Severnu Makedoniju i Grčku.

„Srbija dobro napreduje u realizaciji projekta i radovi su u toku na dve deonice od Beograda do Novog Sada, a potpisali smo i komercijalne ugovore za deonicu Novi Sad – Subotica, za koju se pripremamo za početak radova“, rekla je Mihajlovićeva.

Palkovič je upoznao Mihajlovićevu sa trenutnom dinamikom realizacije projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge na teritoriji Mađarske i naglasio da odnosi Srbije i Mađarske postaju sve snažniji u različitim oblastima.

Kako se dodaje, na sastanku su razmatrane i mogućnosti za rešavanje problema u vezi sa dugim zadržavanjem na graničnim prelazima, kroz pojednostavljivanje graničnih procedura i proširivanje graničnih prelaza.

Dve delegacije razgovarale su i o saradnji i na drugim infrastrukturnim projektima, u drumskom i vodnom saobraćaju, među kojima su izgradnja Ipsilon kraka, obilaznice oko Subotice i izgradnja brodske prevodnice na Tisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari