Mihajlović sa MMF o novin zakonima 1Foto: FoNet/MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je s misijom Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju o reformama u železničkom i putnom sektoru, unapređenju poslovnog ambijenta i realizaciji infrastrukturnih projekata.

U današnjim razgovorima sa misijom MMF posebna pažnja posvećena je tome kako da poslovno okruženje u Srbiji bude još bolje, čemu će doprineti zakoni koje je Ministarstvo pripremilo, a koji vrlo brzo ulaze u parlament.

Donosimo novi zakon o postupku upisa u katastar koji će omogućiti građanima da čitav posao u vezi s upisom imovine završe na jednom mestu, kod notara. Srbija je danas 10. na svetu po izdavanju građevinskih dozvola, ali mi želimo da budemo još bolji, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, građevinska aktivnost “pogurala” je rast BDP u prvom kvartalu ove godine, koji je iznosio 4,5 odsto, a građevinarstvo je tome doprinelo sa 25 odsto.

Pre četiri godine imali smo 500 gradilišta, danas ih je blizu 30.000, jer su sada uslovi potpuno drugačiji, kazala je Mihajlović.

Šef misije MMF za Srbiju Džejms Ruf rekao je da je Ministarstvo građevinarstva dalo značajan doprinos da prethodni aranžman sa tom finansijskom institucijom bude uspešno završen.

Uradili ste odličan posao na železnici, rekao je Ruf i dodao da treba nastaviti sa unapređenjem procesa planiranja i realizacije javnih investicija, kako bi prioriteti bili dobro postavljeni, a raspoloživi novac maksimalno efikasno iskorišćen.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici Svetske banke, na čelu sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari