Mihajlović: Saradnja sa kineskim kompanijama 1Foto: FoNet/MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa regionalnim direktorom kineske kompanije „Pauer Čajna“ Jeng Boom koji je preneo zainteresovanost za saradnju na izgradnji autoputa Niš-Merdare-Priština i brzih saobraćajnica Beograd-Zrenjanin i Iverak-Lajkovac.

Mihajlović je predložila formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Ministarstva i kineske kompanije, radi što efikasnijih dogovora o realizaciji pomenutih novih projekata, navodi se u saopštenju. Kineska kompanija „Pauer Čajna“ trenutno je angažovana na gradnji obilaznice oko Beograda, od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, duge 19,5 kilometara, čija je vrednost 207 miliona evra, a pregovara se i o potpisivanju komercijalnog ugovora za izgradnju sektora C: Bubanj potok-Vinča-Pančevo, u dužini od 31 kilometara i procenjenoj vrednosti investicije od oko 500 miliona evra.

Mihajlović je, nešto ranije, razgovarala i sa predstavbicima firmi Čajna rejlvej internešenel kompani (CRIC) i Čajna komjunikejšen konstrakšn kompani o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta. Konzorcijum kineskih kompanija CCCC i CRIC izvodi radove na deonici Beograd centar-Stara Pazova, u dužini od 34,5 kilometara, a vrednost radova je 350,1 milion dolara.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Kine Li Mančang, koji je istakao važnost ovog projekta za kinesku vladu i predsednika, uz najavu da će zajedno sa Mihajlović pratiti realizaciju i dinamiku radova. Predstavnici konzorcijuma kineskih kompanija, koje su radove na deonici Beograd centar-Stara Pazova počele u junu, uvwerene su da će obaveze iz komercijalnog ugovora biti ispoštovane i radovi biti završeni u roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari