Mihajlović: U obostranom interesu saradnja države i naftnih kompanija 1Zorana Mihajlović sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, na sastanku sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije, da je u obostranom interesu saradnja i pronalaženje rešenja koja su i državi i naftnim kompanijama prihvatljive.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, oni su razgovarali o sigurnosti snabdevanja, operativim rezervama naftnih derivata i tržištu nafte u Srbiji.

„Imate ozbiljno iskustvo na naftnom tržištu Srbije i u obostranom interesu je da radimo zajedno. Naš cilj je da napravimo efikasno ministarstvo, kao što smo uredili i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Država nema za cilj da ukloni operativne zalihe, u našem interesu je da rezerve imamo, ali smo otvoreni da sa vama razgovaramo o uslovima koji su svima prihvatljivi. Mi krećemo u izmenu Zakona o energetici i verujem da ima prostora da neke stvari zajedno revidiramo, uzimajući u obzir i direktive EU“, navela je ministarka.

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rečeno je da je sigurnost snabdevanja tržišta prioritet – i potrošača, i snabdevača, i društva u celini, ali da uvođenje obaveze formiranja i čuvanja operativnih rezervi utiču na cenu goriva i tržišnu konkurenciju.

„S obzirom na dragoceno iskustvo koje imamo na tržištu, smatramo da kao udruženje možemo da pružimo veliki doprinos stvaranju poslovnog ambijenta koji će obezbediti sigurno snabdevanje tržišta Srbije pod najpovoljnijim mogućim uslovima za potrošače, energetske subjekte i društvo u celini. Molimo vas da razmotrite opravdanost obaveznih operativnih rezervi derivata“, rekao je Tomislav Mićević, generalni sekretar UNKS-a.

Dodaje se da je na sastanku bilo reči i o skladištenju i transportu goriva na internim benzinskim stanicama, akciznom oporezivanju energenata, kao i o obavezi prometa biogoriva. Sastanku su prisustvovali članovi UNKS: MOL, „Lukoil“, OMV, EKO, „Naftahem“ i „Europetrol“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari