Mihajlović u Pranjanima obišla radove u kompleksu Halijard 1Zorana Mihajlović Foto: Press MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji piste aerodroma u Pranjanima i uređenju memorijalnog kompleksa „Halijard“, ističući da se na ovaj način još jednom pokazuje prijateljstvo američkog i srpskog naroda.

„Ovaj projekat na kojem zajedno sa kabinetom predsednika Republike, fondacijom ‘Halijard’, gradonačelnicima Čačka i Gornjeg Milanovca radimo danonoćno važan je za naše dve zemlje, ali i ovaj kraj, jer želimo da ceo svet vidi divnu sliku otvorenog, požrtvovanog i pravdoljubivog naroda koji se uvek borio za slobodu“, rekla je ona.

Dodala je da narod tog kraja treba da bude ponosan, jer je 1944. i 1945. godine lečio i pomagao u evakuaciji savezničkih polota i istakla da je projekat zalog za budućnost, „živi spomenik“ za sve što je tih godina urađeno i što može da se uradi ubuduće.

Predsednik Fondacije „Halijard“ Džon Кapelo rekao je da se dosta toga promenilo od 2007. kada je prvi put došao na to mesto i podsetio da je juče obeleženo 76 godina od prvog sletanja aviona koji je došao da spase 225 američkih pilota evakuisanih u dva dana.

„Ovo nije samo memorijalni park koji će biti zaista lep, već jedan živi spomenik, jer će uskoro postojati aerodrom koji radi“, kazao je on.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Кovačević zahvalio je što je tako veliki projekat došao u srce Šumadije, te naglasio da će Pranjani postati značajno mesto na turističkoj mapi Srbije.

„Iznenađen sam da je od trenutka donošenja odluke da se grade aerodromska pista i memorijalni park pa do početka radova prošlo tako malo vremena, što pokazuje da kada ima želje i volje, nađu se i sredstva i ljudi koji će to realizovati“, rekao je on.

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak najavio je da će zahvaljujući saradnji sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom sledeće godine započeti obnova puta od Takova do Pranjana, dugog oko 30 kilometara, a ove godine biće sređen lokalni put od Кoštunića do Pranjana, dug 1,7 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari