Mihajlović: Uposlili smo 742 žene sa sela, pozivam i druge institucije da se uključe 1Ministarka Zorana Mihajlović na otvaranju izložbe "100 žena - 100 minijatura" Foto: FoNet/MGSI

Kroz inicijativu „Uposlimo 1.000 žena u seoskim područjima“ do sada su zaposlene 742 žene u Srbiji, a može ih biti i više, rekla je danas predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je pozivala ostale društveno odgovorne kompanije da se uključe i da pomognemo ženama sa selu.

„Važno je da pokažemo svetu šta jesmo, šta smo bili i šta možemo da budemo. Svaki državnik koji je posetio Srbiju dobio je radove ovih žena, od SAD do Kine, od Rusije do Indije, Azije i Afrike“, rekla je ona na otvaranju izložbe Etno-mreže „100 žena – 100 minijatura“, u Kolarčevoj zadužbini, na kojoj su uručene nagrade najboljim autorkama.

Ona je zahvalila svima koji su prepoznali značaj uopšljavanja žena na selu u projektu koji se godinama sprovodi u saradnji NALED-a i Etno-mreže.

Mihajlović je ukazala i na težak položaj seoskih žena, rekavši da su one posebno diskriminisane.

„Svaka druga žena na selu nije zaposlena, 60 odsto njih nema pravo na penziju, leti provode od 15 do 18 sati radeći, i to bez plate, za smeštaj i hranu. Hajde da ovu statistiku menjamo, da im pomognemo da se dodatno edukuju, da nabave opremu i nastave da izradjuju ove divne rukotvorine“, dodala je ona.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao je da Etno-mreža i žensko preduzetništvo iz godine u godinu imaju sve veću podršku.

„Radićemo na osnaživanju zakonodavnog okvira kako biste vi mogle da radite, da vaš rad bude promovisan i plaćen, a naša kulturna baština bude sačuvana. To je deo našeg nacionalnog bića. Sve što radite važno je za našu državu, uz infrastrukturu i projekte važno je da sačuvamo kulturu i nauku“, rekao je Marinković.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i ambasadorka Кanade u Srbiji Kati Čaba, koja je rekla da je u svojoj diplomatskoj karijeri imala priliku da se upozna sa kulturnim nasleđem mnogih zemalja.

„Srbija je zemlja koja ima neobično bogatu kulturnu baštinu i bilo bi šteta da se ona ne sačuva. Tri ćilima iz Srbije su uvrštena na listu UNESКO, drago mi je da sam pokrovitelj tkačke kolonije i da možemo i finansijski da podržimo aktivnosti Etno-mreže, jer izrada ovih rukotvorina donosi i ekonomsko osnaživanje žena“, rekla je Čaba.

Predsednica Etno-mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović podsetila je da je reč o sedmoj izložbi i zahvalila svim partnerima na podršci projektu.

„Ova izložba, na koju je prijavljeno 100 radova, je reprezentativna smotra ručnog rada Srbije i ogledalo naših žena. Doprineće ne samo očuvanju našeg kulturnog blaga, već i vrednovanju rada naših žena“, rekla je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari