Mihajlović: Vrednost svih projekta u saradnji Srbije sa Kinom oko 10 milijardi evra 1Zorana Mihajlović Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je danas da će Srbija na Samitu šefova vlada NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope potpisati dva memoranduma za nastavak izgradnje Koridora 11.

I to za projekte Novi Beograd-Surčin i Požega-Boljare, navodi se u saopštenju.

Ove godine Srbija završava deonicu Surčin-Obrenovac i kad danas potpišemo memorandum za projekat Novi Beograd-Surčin, očekujem da vrlo brzo krenemo u razgovore o komercijalnom ugovoru sa kineskom kompanijom. Bez deonice Novi Beograd-Surčin ne možemo da govorimo o potpuno funkcionalnom Koridoru 11, i očekujem da negde u martu iduće godine počnemo radove, koji bi trebalo da traju oko godinu i dva meseca“, rekla je Mihajlović za TV Prvu u Dubrovniku.

U Dubrovniku se održava Samit šefova vlada NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Govoreći o drugom memorandumu koji će potpisati danas, koji se odnosi na deonicu Požega-Boljare, Mihajlović je navela da je u pitanju najduža i finansijski najzahtevnija deonica na Koridoru 11 kroz Srbiju.

Vrednost izgradnje ove deonice procenjuje se na između 1,6 i dve milijarde evra. Sa kineskom stranom razgovaraćemo i modelu finansiranja, uključujući i mogućnost javno-privatnog partnerstva, dodala je ona.

Mihajlović je dodala i da je ukupna vrednost svih projekta u saradnji Srbije sa NR Kinom oko 10 milijardi evra, uključujući i projekte u oblasti transporta, kao i u energetici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari