"Ni to Vučić nije ispunio": Istinomer o izgradnji autoputa Novi Pazar-Sarajevo 2024. 1Foto FoNet Senad Župljanin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru 2019, za vreme posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, istakao da je realno da se 2024. Novi Pazar i Sarajevo povežu auto-putem, piše Istinomer.

Sutradan, 8. oktobra, u prisustvu dva predsednika, kao i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine, u Sremskoj Rači postavljen je kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo.

Naglašeno je da će se ta saobraćajnica graditi kao prsten, u dva pravca: Kuzmin–Sremska Rača–Bijeljina, a sa druge Požega – Kotroman, granica Srbije s BiH. Deonica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega–Užice–Kotroman oko 60.

Prema rečima predsednika Srbije to je „jedan od najvažnijih događaja u istoriji regiona“ i tada je poručio „da ćemo ovih 19 kilometara“ od Kuzmina do Sremske Rače „brzo da završimo“.

Da bi se Novi Pazar auto-putem povezao sa Sarajevom neophodno je izgraditi deonicu od Požege do Kotromana, ali i deonicu auto-puta od Požege do granice sa Crnom Gorom.

Tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović naglasila je da su na prvoj deonici od Kuzmina do Sremske Rače završeni pripremni radovi, da počinju radovi na mostu preko Save, a da se za deonicu od Požege do Kotromana radi projektno-tehnička dokumentacija “za koju se očekuje da bude završena 2020. godine”.

Napomenula je da je početak radova na toj trasi planiran za 2021. godinu, a da će se prva deonica graditi dve i po godine (do početka 2022).

U novembru 2020. premijerka Ana Brnabić je, tokom obilaska radova na mostu preko Save, izjavila da je od izvođača „Tašjapija“ dobila uveravanja da će radovi na deonici Kuzmin – Sremska Rača biti završeni do kraja 2022, navodeći da je plan da se do kraja 2021. završi auto-put do Požege, a da početkom 2023. krene izgradnja deonice Požega–Kotroman.

Na samom kraju 2021. u Sjenici je potpisan komercijalni ugovor o pripremi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na izgradnji auto-puta od Požege do Duge Poljane.

Predsednik Srbije kazao je da će izgradnjom tog auto-puta Beograd od Novog Pazara biti udaljen malo više od dva sata, a da će se, ako u BiH „krenu da grade“ deo auto-puta od Višegrada prema Sarajevu, do glavnog grada Bosne i Hercegovine putovati svega dva i po sata.

Nekoliko dana kasnije, na početku 2022, predsednik Srbije navodi da se sa turskim predsednikom Erdoganom dogovorio da od predstavnika BiH saznaju da li planiraju da grade auto-put do Srbije, jer ukoliko za to ne postoji namera onda „nema smisla da gradimo auto-put od Požege do Kotromana“.

A radovi na deonici Sremska Rača – Kuzmin počeli su 1. marta 2022, u vreme predizborne kampanje za predsedničke i parlamentarne izbore.

U finišu te predizborne kampanje, u martu 2022, ozvaničen je početak radova na deonici Požega – Duga Poljana.

Sa druge strane, radovi na izgradnji deonice auto-puta od Bijeljine do Rače počeli su polovinom septembra 2022. u mestu Velika Obarska, nedaleko od Bijeljine.

Vučić je saopštio da će Srbija sa 100 miliona evra finansirati ovaj projekat i podsetio da će Srbija graditi i deonicu Požega-Kotroman, na drugom delu prstena auto-puta Beograd-Sarajevo.

Krajem avgusta 2023. predsednik Srbije obišao je rekonstruisani put Raška-Novi Pazar i kazao kako veruje da će „za godinu i po dana krenuti izgradnja auto-puta Požega-Duga Poljana-Boljare“ i da će „videti“ da se uradi i put od Duge Poljane do Novog Pazara.

A ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se 16. novembra 2023. u Ankari sa turskim kolegom Hakanom Fidanom i, kako je saopšteno, „sagovornika je informisao i o zainteresovanosti BiH za izgradnju auto-puta za Sarajevo preko Sandžaka“.

Krajem decembra, u Novom Pazaru, na predizbornom skupu koalicije „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, predsednik Srbije osvrnuo se na obećanja o gradnji auto-puteva.

A ovih dana ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je, govoreći o planu „Srbija 2027 – skok u budućnost“, koji je predstavio predsednik Srbije, napominje da deonica od Požege do Kotromana neće biti završena do 2026.


Budući da Novi Pazar i Sarajevo ne samo da nisu povezani auto-putem do 2024, već na deonici Požega-Užice-Kotroman radovi nisu ni počeli, a na delu auto-puta od Požege do Duge Poljane samo „položen kamen temeljac“, izjavu predsednika Srbije ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari