Mihajlović za Rojters: Vrednost infrastrukturnih projekata u Srbiji 14,5 milijardi evra 1Foto: FoNet/MGSI

Mihajlovićeva je rekla da je NR Kina važan partner Srbije u ulaganju infrastrukturu i da je vrednost tekućih infrastrukturnih projekata sa tom zemljom oko pet milijardi evra.

Nove investicije u infrastrukturu su važne kako bismo osigurali ekonomski rast i u narednim godinama. Oko osam milijardi evra je vrednost infrastrukturnih projekata koje planiramo da realizujemo u  srednjeročnom periodu, rekla je Mihajlovićeva.

Kao jedan od prioritetnih projekata, potpredsednica Vlade je navela rekonstrukciju železničke pruge od Beograda do granice sa Makedonijom, gde je procenjena vrednost projekta oko 600 miliona evra, a  u proces pripreme projektno-tehničke dokumentacije je uključena kineska kompanija CRBC.

Ona je dodala da će Srbija sa Ruskim železnicama raditi na izgradnji novog dispečerskog centra na železnici, vrednog blizu 150 miliona evra, kao i da je u planu nastavak rekonstrukcije barske pruge, čija je procenjena vrednost oko 400 miliona evra.

Turske kompanije će raditi sa nama na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, a azerbejdžanski Azvirtzainteresovan je za važan projekat za zapadnu Srbiju, izgradnju auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica”, rekla je Mihajlovićeva.