Mihajlović: Zaštita životne sredine ključna za sve odluke u vezi sa projektom Jadar 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović  rekla je da je cilj Vlade da razvija održivo rudarstvo i da je pitanje zaštite životne odlučujuće za sve odluke koje se budu donosile u vezi sa svim rudarskim projektima, pa i sa projektom Jadar.

„Hvala SANU što je organizovala današnji skup, kako bismo razgovarali o činjenicama u vezi sa projektom Jadar, o potencijalu koji on nosi za ekonomski razvoj Srbije i o prilikama koje otvara činjenica da Srbija, sa svojim rezervama litijuma, može da zadovolji oko 12 odsto svetskih potreba za ovom rudom. Naravno, uslov svih uslova jeste zaštita životne sredine i tek kad budu završene sve studije, možemo da razgovaramo o odluci u vezi s eksploatacijom“, rekla je ministarka u izjavi novinarima pre početka skupa u SANU „Projekat Jadar: Šta je poznato“.

Ona je, kako prenosi pres služba ministarstva, rekla da je SANU pravo mesto da se razgovara o ovom projektu jer je u javnosti prisutno mnogo neistina, zabluda i poluinformacija, koje se koriste za protivljenje projektu za koji ne postoji odobrenje za eksploataciju, niti je potpisan ugovor.

„Niko nema pravo da odustane od projekta koji može biti veoma važan za budućnost Srbije na osnovu tvrdnji koje nemaju uporište u činjenicama, a koje svakodnevno slušamo. Ali, takođe, nijedna oduka se neće doneti a da ne postoji puna preglednost u vezi sa tehnologijama koje će biti korišćene i uticaja projekta na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Bez obzira na to šta se dešavalo u nekim drugim zemljama, verujem da od države u velikoj meri zavisi kako će ovaj projekat izgledati, a država neće dozvoliti da se radi bilo šta što bi naškodilo zdravlju ljudi ili dovelo do uništavanja životne sredine”, rekla je Mihajlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari