Mihajlović sa predsednikom Odbora direktora NIS-a: Odlična saradnja na putu energetske tranzicije 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je dans da se odnosi sa upravom Naftne kompanije Srbije (NIS) mogu oceniti najvišom ocenom, saopštio je njen Kabinet.

Ona je posle razgovora sa sa predsednikom Odbora direktora NIS Vadimom Jakovljevim i ruskom delegacijom koju su činili generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandrar Bocan-Harčenko, rekla da je saradnja odlična „na dnevnom nivou“.

„Sa NIS-om imamo odličnu saradnju na dnevnom nivou. Od toga da smo zajedno radili na definisanju novih zakonskih okvira, do realizacije trenutnih i planiranja budućih projekata“, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da se Srbija ove godine okreće energetskoj tranziciji i da se donose važne odluke, koje se posebno odnose na sektor gasa i izgradnju novih gasnih kapaciteta.

Istakla je da je Srbija zainteresovana i za projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Jakovljev je zahvalio ministarki Mihajlović „na neupitnoj podršci i dobroj saradnji“, istakavši da je NIS uprkos izazovnoj 2020. godini, uzrokovanoj korona virusom, profitabilna kompanija, koja ima definisanu desetogodišnju strategiju razvoja.

Razvoj „Petrohemije“, nakon njene privatizacije, u skladu sa novim tehnologijama, saradnja na novim projektima i realizacija postojećih, kao i pitanje carina za uvoz nafte iz trećih zemalja i skladištenje obaveznih rezervi nafte bile su neke od tema tog sastanka, kome je prethodio sastanak predsednice i potpredsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i Zorane Mihajlović sa tom upravom NIS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari