Milica Bisić: U Srbiji postoji dužnička psihologija 1Nova ekonomija/Dragan Milošević

Poreski moral u Srbiji je veoma nizak i kod građana i kod vlasti, a dokaz tome su stalne amnestije, ocenila je u intervjuu za najnoviji broj Nove ekonomije Milica Bisić, profesorka na FEFA i saradnica konsultantske kuće KPMG.

Te se otpisuju dugovi za porez, te reprogrami. Postoji dužnička psihologija. Poslednji primer su krediti u švajcarcima za koje je država platila deo“, kazala je Bisić.

Komentarišući najave o smanjenju poreskog opterećenja, ona je kazala da u Srbiji porezi i doprinosi u odnosu na prosečnu neto zaradu iznose 62 odsto, ali da je međunarodno uporediv pokazatelj udeo poreza i doprinosa u bruto plati.

Kod nas je taj odnos 38 odsto i po njemu smo mi otprilike na sredini. Nemamo najmanje poreze i doprinose, ali daleko od toga da imamo najveće, čak i u regionu“, dodala je Bisić.

Kako je rekla, za značajno smanjenje opterećenja potrebno je smanjiti stope doprinosa, ali to znači da bi moralo da dođe do revizije prava iz socijalnog osiguranja i potpuno drugačijeg načina njegovog finansiranja.

Ona je ocenila da za smanjenje doprinosa za penzije nema prostora za veće promene jer bi to zahtevalo ogromna sredstva.

Prema njenim rečima, ako se porez na zarade poveća sa 10 na 15 odsto i ukine doprinos za zdravstvo, jedan deo za zdravstvo bi se finansirao iz budžeta, ali bi onda osiguranici bili svi rezidenti koji plaćaju porez u Srbiji.

Na pitanje kako ocenjuje aktuelnu reformu Poreske uprave, Bisić je kazala da ne sme sve da se svede na smanjenje broja filijala.

Prema njenom mišljenju, u reformi Poreske uprave je bitno da se unaprede poslovni procesi kao što je proknjižavanje.

To je noćna mora i za obveznike i za upravu. Meni je poznat slučaj gde je fizičko lice plaćalo na pogrešan račun porez, pošto je bilo nekih promena i na jednom računu se pojavila pretplata, a na drugom dug. Preknjižavanje je trajalo šest meseci. Zamislite firmu kojoj treba potvrda Poreske uprave da ne duguje za porez da bi se javila na nekom tenderu“, navela je ona.

Komentarišući žalbe Poreske uprave da već dugo nemaju dovoljno ljudi, ona je ocenila da to govori u prilog tome kako se odnosimo prema porezu.

Poreska uprava bi trebalo da bude jedna od najvažnijih institucija države. Počev od toga gde joj je sedište, do toga koliko ljudi imaju i kolike su im plate. Odnos prema njima je otprilike kao i prema zdravstvu, što nije dobro“, zaključila je Bisić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari