Miljković Danasu: Da li ste vi humanitarna organizacija za radnike 1Foto: Stanislav Milojković

Dva radnika ostala su bez posla prošle nedelje u firmi Ratko Mitrović – Niskogradnja zato što nisu hteli da potpišu aneks ugovora kojim im se plata smanjuje na minimalnu i to retroaktivno.

Sad već bivši radnik Rade Petrović kaže da su plate u zavisnosti od radnog mesta bile između 40.000 i 70.000 dinara i da on i kolega Živorad Jovanović kao i svi ostali u tom trenutku nisu želeli da potpišu ugovor kojim im se plate smanjuju na manje od 25.000 dinara.

– Aneks ugovora dobili smo 2. februara i trebalo je da potpišemo da pristajemo da nam plate budu na minimalcu računajući od 15. decembra. Nismo pristali na to – kaže za Danas Jovanović.

U tom trenutku u firmi RMN niko od radnika, najpre, nije želeo da potpiše ugovor, ali su otkaze o radu dobili jedino Jovanović i Petrović.

Vlasnik kompanije Ratko Mitrović – Niskogradnja Branko Miljković za Danas kaže da svako ko ne prihvati aneks ugovora sa drugim uslovima po zakonu može da dobije otkaz. On ne vidi ništa sporno u tome što su dobili otkaz i kaže da su ostali radnici prihvatili aneks ugovora.

Naš list je u nekoliko navrata pisao o kompaniji u vlasništvu Miljkovića, najpre u julu prošle godine kada su radnici zaposleni na rekonstrukciji Slavije i Ruzveltove štrajkovali zbog neisplaćenih plata. Štrajk se ponovio u septembru, a radnici su ponovo obustavili rad i pred Novu godinu. Tada su tražili isplatu zaostalih zarada, kao i uplatu zdravstvenog osiguranja. Trenutno radnici čekaju decembarsku i januarsku platu, kao i četiri prevoza.

U telefonskom razgovoru Miljkovića smo juče upitali i da li je tačno ono što nam je rekao vozač u njegovoj firmi Zoran Pekmezović da ga je vlasnik kompanije ošamario dva puta, pred nekoliko svedoka, što je ovaj prijavio policiji.

– Da li Vi mislite da je to tako? Ja Vam kažem da to nije tačno i šta Vi sada pišete o tome da li sam ja nekom dao otkaz ili nisam. Jel to jedini slučaj u Srbiji? Jel vi dajete otkaze u firmi onima koji neće da potpišu druge uslove – rekao je Miljković i dodao da on „ako nema posla može celu firmu da stavi na minimalac po zakonu“.

– Oni imaju pravo da se žale, ako ih sud vrati na posao ja nemam nikakav problem – istakao je.

Miljkovića je zanimalo zbog čega mi pišemo o njegovoj kompaniji i da li smo „humanitarna organizacija za radnike“. Na to da ne pišemo o njima već o svim firmama koje „loše stoje“, odnosno u kojima radnici imaju problema Miljković je upitao otkud nam to da oni loše stoje kad imaju obrt od 50 do 60 miliona. Tvrdi da nije udario radnika, već da je on lično zvao policiju da ga prijavi zbog krađe goriva.

– Svi ti koji su ovo rekli, a vi to objavite, lepo ću da tužim vas i da objavim potpise njihove koliko su krali goriva na dnevnom i mesečnom nivou. To ću da uradim kad Vi to uradite. Podnesem tužbu protiv vas i objavim njihove potpise gde su priznali unutrašnjoj kontroli da su krali 800 litara za 15 dana i poimenično sve – napomenuo je Miljković.

Vlasnik MBA Miljković pozvao nas je da ponovo dođemo u njegovu firmu da nam pokaže „crno na belo“ dokaz o krađi goriva i da „vidimo o kakvim se lopovima radi“.

Na naše pitanje zbog čega te radnike nije otpustio kada već zna da su krali kaže „da će da dobiju krivične prijave za milionske štete u evrima“.

– Krali su hiljade litara i po zakonu su dobili otkaz, organizuju štrajk kad god hoće. Bez razloga, knjižice su overene – ističe Miljković.

– Ko to oni? Da li to znači da su i Jovanović i Petrović krali?

– I oni su i biće im podneta krivična prijava za to od firme da opravdaju što su krali, i pred tužilaštvom i pred policijom, ne oni već cela ekipa – rekao je Miljković i dodao da kako su „radnici pokrali ovu firmu za četiri miliona evra“.

On tvrdi da su neki od njih potpisali da su krali, da je jedan od radnika potpisao da je pokrao 800 litara za 15 dana, a jedan da je svaki dan krao 50 do 60 litara poslednjih meseci.

– Ova firma je od tih lopova oštećena da ne može ni platu da zaradi, da nisu pokrali četiri miliona, bili bi u pretplati i 14. platu bi im dali – rekao je Branko Miljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari